Hlavní obsah

Podle Trumpa by USA měly opustit Světovou obchodní organizaci

Foto: Reuters

Americký prezident Donald Trump.

Reklama

Donald Trump si údajně přeje, aby Spojené státy opustily Světovou obchodní organizaci. Podle serveru Axiom to americký prezident opakovaně sdělil představitelům Bílého domu.

Článek

Americký prezident Donald Trump opakovaně sdělil představitelům Bílého domu, že chce, aby Spojené státy opustily Světovou obchodní organizaci (WTO). Informoval o tom server Axiom s odvoláním na své zdroje.

Takovýto krok by podle Axiomu uvrhl světový obchod do velkých zmatků. Server nicméně upozornil, že s odchodem z WTO by musel souhlasit americký Kongres, a označil za nepravděpodobné, že Trump tento svůj záměr zrealizuje.

„Nevím, proč tam jsme. WTO je zbytkem světa nastavena tak, aby poškozovala Spojené státy,“ citoval amerického prezidenta jeden ze zdrojů. Trump již během své volební kampaně označil WTO za „katastrofu“.

WTO, jejímž cílem je usnadňovat mezistátní obchodní výměnu, vznikla v roce 1995 jako nástupce Všeobecné dohody o clech a obchodu (GATT). Je nejvyšším orgánem k urovnávání sporů mezi obchodními partnery a má zabraňovat diskriminaci malých zemí. Mezi její další úkoly patří sledování obchodních politik členských států, spolupráce s ostatními mezinárodními organizacemi či poskytování technické pomoci a školení pro rozvojové země.

Reklama

Doporučované