Hlavní obsah

Podnikatel, který si „zprivatizoval" vesnici, na Středočeském úřadu končí. Na vlastní žádost

Vysoký krajský úředník Jindřich Hlavatý vládl neomezeně městysi Bezno. Současné vedení obce se s ním soudí o statisíce.

Reklama

Článek

Jindřich Hlavatý na úřadu Středočeského kraje skončil. Zástupce ředitelky odchází z funkce na vlastní žádost k 30. dubnu.

Seznam Zprávy zjistily, že vysoký krajský úředník v podstatě „zprivatizoval” městys Bezno u Mladé Boleslavi. Jindřich Hlavatý měl přístup k bankovnímu účtu obce, ale staral se na úřadě i o počítače, vypisování dotací nebo pořádání veřejných zakázek. S bývalou starostkou měl smlouvu, která ho opravňovala ke všem krokům, které byly jinak právě pouze v kompetenci starostky.

Video: Jindřich Hlavatý měl v Beznu kompetence jako starostka. Dnešnímu vedení obce se nedaří vydobýt peníze, o které v době působení Hlavatého přišla.

Jindřich Hlavatý fungoval jako nezvolený „starosta" Bezna. Detaily ve videu.

Chyba v dotačních zakázkách stála Bezno statisíce korun, protože muselo část dotací vrátit. Městys částku, která mezitím narostla o úroky a další náklady na 656 tisíc korun, na Hlavatého firmě vysoudil, ale podnikatel společnost mezitím stihl prodat ženě z Kladna, jež čelí exekucím. Zůstává tak otázkou, zda se Beznu podaří peníze skutečně vymoci.

„Jindřich Hlavatý nechce, aby byly jeho soukromé záležitosti týkající se sporů s obcí Bezno spojovány s jeho působením ve funkci zástupce ředitelky pro veřejné služby,” uvedl tiskový mluvčí středočeského krajského úřadu Pavel Lochař.

Hlavatého kauza začala vadit některým radním za Starosty a nezávislé, postavila se za něj ale hejtmanka Jaroslava Jermanová (ANO), která vzkázala, že je to věc vedení úřadu a nikoliv samosprávy. A že dosavadní zástupce ředitelky pro veřejné služby neudělal nic nelegálního.

Hlavatý si ale podle mluvčího úřadu nepřeje, aby „se tyto události staly předmětem politického boje, poškozovaly vedení Středočeského kraje nebo vedení Krajského úřadu Středočeského kraje”. Jeho rezignaci ředitelka krajského úřadu Kateřina Černá přijala.

Reklama

Související témata:

Doporučované