Hlavní obsah

Podnikatelé mohou od Ostravy získat dar až sto tisíc korun

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Podnikatelé mohou od města Ostravy získat dar až do výše 100 000 korun. Pomoc bude určena podnikatelům, jejichž roční příjmy nepřesahují 18 milionů korun a kteří podnikají ve městě.

Článek

„Ostrava chce v další fázi podpořit také nepodnikatelský sektor,“ sdělila mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

Novým programem pro podnikatele chce město navázat na nynější program okamžité finanční výpomoci do výše 20 000 korun, do něhož přijme poslední žádosti na konci dubna. „Město v rámci této rychlé pomoci doposud poslalo na účty bezmála 1700 podnikatelů 26,6 milionu korun,“ uvedla mluvčí.

Podnikatelé, kterým byla kvůli krizovým opatřením vlády souvisejícím s nemocí covid-19 znemožněna obchodní činnost, budou moci o peníze z nového programu požádat od 1. do 13. května. „Celková výše sumy, kterou hodlá Ostrava uvolnit na finanční výpomoc místním drobným podnikatelům, dosáhne až 100 milionů korun. Město také finalizuje podmínky speciálního programu na podporu nepodnikatelského sektoru,“ doplnila Vojkovská.

Žádosti podnikatelů bude město schvalovat na zastupitelstvu 20. května.

Podrobné informace najdou zájemci na webu města. Žádosti budou podávat prostřednictvím aplikace, která bude spuštěna v květnu. Výše peněžité pomoci, o kterou mohou podnikatelé žádat, se bude odvíjet od jejich ročního příjmu a doložených materiálů, jako je daňové přiznání. Odečteno od ní bude i případné čerpání okamžité peněžité výpomoci.

„Ostrava je ve velmi dobré ekonomické kondici, a mohli jsme proto, nezávisle na státu, začít podnikat konkrétní kroky, které mají udržet naše město ekonomicky stabilní i během tohoto období,“ uvedl primátor Tomáš Macura.

Ostrava například podobně jako jiná města podnikatelům umožnila prodloužení splatnosti nájmu v prostorách města o tři měsíce či odpuštění části nebo celého nájmu. Ve hře je rovněž možnost úplného prominutí místních poplatků z ubytování a ze záboru veřejného prostranství, které v současnosti zatěžují hoteliéry a provozovatele restaurací a kaváren.

Město nyní chystá také program na podporu kulturních, vzdělávacích, sportovních a dalších neziskových organizací. Doplnit by měl tradiční dotační programy. Rada města plánuje novou výzvu vyhlásit 5. května.

Reklama

Související témata:

Doporučované