Hlavní obsah

Podtlak v kabině částečně vytáhl pilota ven. Ten přežil a letadlo nouzově přistálo

Prasklé přední sklo letadla zavinilo nouzové přistání.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Důvody nehody letadla směřujícího do Tibetu nejsou známy. Žádný cestující nebyl zraněn.

Článek

Letadlo společnosti S'-čchuan Airlines muselo v pondělí nouzově přistát ve městě Čcheng-tu v Číně, protože mu při letu prasklo přední sklo. Podle serveru BBC byl pomocný pilot napůl vytažen dírou ven z letadla, ve kterém vznikl podtlak. Díky bezpečnostním pásům přežil a vyvázl s pohmožděným zápěstím a oděrkami v obličeji.

Kapitán letu, který směřoval do Tibetu, uvedl, že se vše odehrálo velmi rychle. Podle jeho slov se ozvala hlasitá rána, a když se podíval vedle sebe, jeho kolega trčel ven. Poté, co se pomocný pilot vrátil, se v kabině vytvořil podtlak a snížila se teplota. To způsobilo propad letadla, který vyděsil cestující.

Při incidentu byl kromě pilota zraněn další člen posádky, který při propadu utrpěl zranění v pase. Žádnému ze sto devatenácti vyděšených cestujících se nic nestalo, přesto dvacet sedm z nich vyhledalo lékařskou pomoc. Padesát z nich nastoupilo do dalšího letadla do Tibetu.

Kapitál letadla Liou Čchuan-ťien se stal oblíbencem sociálních sítí. Na jeho počest byl vytvořen speciální hashtag #ChinaHeroPilot, který byl hojně navštěvován na čínské obdobě Facebooku Sina Weibo. Uživatelé pro něj žádají ocenění za statečnost. Zároveň incident využili k vyjádření názoru na problematiku bezpečnosti v letadle.

Důvody nehody zatím nejsou známy. Prasklé přední sklo je většinou následkem střetu s ptákem nebo bleskem.

Incident s prasklým předním sklem se udál dva měsíce od smrtelné nehody, kdy byla z bočního okénka vytažena jedna z pasažérek letadla. Důvodem byla porucha jednoho z motorů. Žena byla připoutána.

Reklama

Související témata:

Doporučované