Hlavní obsah

Podvod s přijímačkami a stipendii. Celebrity platily, aby se jejich děti dostaly na Yale

Celebrity a bohatí manažeři se zapojili do podvodného systému, aby své děti dostali na prestižní školy.Video: Petr Juna, AP, Reuters

 

Reklama

Školy o podvodech nevěděly, stejně tak většina studentů, kteří se dostali na prestižní univerzity díky zfalšovaným stipendiím nebo přijímacím testům.

Článek

Herečka Felicity Huffmanová, známá ze seriálu Zoufalé manželky, je mezi asi čtyřicítkou osob, které mají v USA zaplatit pokutu za účast v systému podvodů, který fungoval při přijímacích zkouškách na univerzity a studentům obstarával falešná sportovní stipendia. Šlo přitom o elitní školy, jako jsou Yaleova univerzita, Stanfordova univerzita nebo Georgetownská univerzita. S odvoláním na soudní spisy o tom informoval zpravodajský server BBC. Školy se podle záznamů na protiprávním jednání nepodílely.

K obžalovaným patří z valné části majetní lidé včetně herců nebo šéfů předních společností. „Tito rodiče jsou katalogem bohatství a výsad,“ řekl americký advokát Andrew Lelling.

Podle spisů Felicity Huffmanová poskytla „charitativní příspěvek“ 15 000 dolarů (341 500 Kč), aby se mohla systému zúčastnit v zájmu své nejstarší dcery. Mezi obžalovanými je i herečka Lori Loughlinová, která je známá především z amerického sitcomu Plný dům. Ta dala za přijetí svých dvou dcer na univerzitu 500 000 dolarů.

Federální prokuratura v Bostonu obvinila Williama „Ricka“ Singera, že údajný systém provozoval přes svou společnost Edge College & Career Network. Ten se k obvinění přiznal, a to včetně vydírání, praní špinavých peněz a bránění spravedlnosti. Muži, kterému je 58 let, hrozí až 65 let vězení a pokuty přesahující jeden milion dolarů. Souzen bude v červnu.

Dokumenty uvádějí dva typy údajných podvodů. Falšování přijímacích testů uchazečů a vytváření falešných podkladů pro získání sportovních stipendií. Někteří rodiče využili obě varianty. Celkem bylo obviněno 33 rodičů a 13 trenérů a spojenců Williama Singera.

Rodiče firmě Edge platili částky od několika tisíc až po 6,5 milionu dolarů, celkem si Singer v letech 2011 až 2018 přišel na 25 milionů dolarů.

Studenti podle vyšetřovatelů ve většině případů nevěděli, že se na školu dostali pomocí úplatků.

Reklama

Související témata:

Doporučované