Hlavní obsah

Podvodníky přilákala rostoucí cena zlata. Falešnou cihlou oklamou bankéře i odborníky

Podvodníci prodávají zlato na černém trhu za nižší cenu.Video: Karolína Štuková, Youtube.com

 

Reklama

Trh se zlatem bojuje s novým problémem. Dostávají se na něj cihly, které sice zlaté jsou, ale jsou falešně označené logy velký výrobců, například značkou švýcarské rafinérie. Není je prakticky možné odhalit.

Článek

Jen za poslední tři roky policie vypátrala zlaté cihly s nepravým označením švýcarských rafinerií v hodnotě 50 milionů dolarů. To je v přepočtu více než 1,16 miliard korun.

Nacházely se také v trezorech jednoho z největších obchodníků se zlatem, banky JPMorgan Chase, uvedla Reuters s odkazem na své zdroje z oboru.

Falešně označené cihly mají téměř stejný vzhled jako originál. „Poslední padělky cihel byly udělané vysoce profesionálně,“ řekl Michael Mesaric, šéf švýcarské rafinerie Valcambi. Podle něj je zřejmě v oběhu „řádově více” takových cihel, než se povedlo odhalit.

Podle šéfa Valcambi se padělky neustále vylepšují. Například v roce 2017 úřady odhalily stovky cihel právě kvůli nedokonalostem a chybám, jako je falešné identifikační číslo nebo chyba v názvu firmy.

Důležitým faktem je, že v těchto případech se jedná o pravé zlato – často také o velmi kvalitní. Problémem je právě jeho falešné označení. A co z toho mají podvodníci? Ti se snaží obcházet omezení úřadů, které vzniklo kvůli boji proti praní špinavých peněz.

Neidentifikované zlato vytěžené například ve Venezuele, Africe nebo Severní Koreji se prodává na černém trhu za výrazně nižší cenu.

S falešným označením švýcarských a dalších velkých firem má větší hodnotu a při přepravě nevzbudí podezření.

Agentura sdělila, že velká část těchto ilegálně značených cihliček pochází z Číny. Ta je současně i největším výrobce a dovozcem zlata obecně.

Jen mezi rokem 2017 a 2018 zadrželi celníci na švýcarských hranicích přes šest set zlatých cihel s falešným označením.

Důvodem je také rostoucí cena zlata. Do něj se ze strachu z možné ekonomické krize investuje o to více.

Reklama

Související témata:

Doporučované