Hlavní obsah

Poesiomat v Humpolci připomíná i Jirouse nebo Zábranu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Na Horním náměstí v Humpolci na Pelhřimovsku stojí od dneška Poesiomat, český vynález, který přehrává verše a úryvky textů. Město ho nechalo instalovat v souvislosti s připomínkou tvorby Ivana Martin Jirouse a Jana Zábrany.

Článek

Básně a texty, které bude automat přehrávat, vybral spisovatel Miloš Doležal. Jeho výběr odráží pestrost díla autorů, kteří měli k Humpolci vztah. Nechybí mezi nimi Jirous ani Zábrana. Zájemci si mohou poslechnout až 20 textů také od Jana Zrzavého, Víta Tajovského, Jiřiny Zábranové nebo Zdeňka Matěje Kuděje, které spojuje hlavní myšlenka. „Myšlenka je - Humpolec, jeho zvláštní magie, jeho vůně, jeho hlasy, jeho zvuky. Ústřední je Humpolec a taky jeho nedávná historie,“ řekl Doležal.

Podle tvůrce Poesiomatu Ondřeje Kobzy je právě dramaturgie textů propojených s místem, kde automat stojí, novinkou, stejně jako některá technická vylepšení. Dosud bylo v České republice instalováno asi 20 podobných zařízení. Humpolecký automat je první, který nemusí být připojen k elektrické sítí, má také odolnější reproduktory. Pohání se točením klikou.

První Poesiomaty, které mají tvar roury, odkud se nahrávky ozývají, vznikly před šesti lety. „Ale řekl bych, že to byla jen taková příprava, teprve letošní rok je to tak, že to děláme naostro,“ řekl Kobza.

Poesiomaty už jsou v Praze, Brně, Slavičíně, ale též New Yorku, Berlíně či Manile. Na Vysočině byl první instalován v Novém Městě na Moravě. „Teď ho chtějí v Třeboni u rybníka Svět, v Kroměříži nebo Českých Budějovicích,“ řekl Kobza.

Humpolec se podle mluvčí radnice Anety Slavíkové snaží novinkou oživit centrum města. Ocelová „mluvící roura“ je nedaleko humpoleckého muzea, doplní ji lavičky. Instalace stála město asi 200.000 korun.

Reklama

Doporučované