Hlavní obsah

Pohled Jiřího Koláře na srpen 1968. Národní galerie zahájila unikátní výstavu Úšklebek století

Komentovaná prohlídka výstavy Jiřího Koláře.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

Sbíral fragmenty doby a skládal z nich vlastní názor na svět, který ho obklopoval. Osm cyklů z díla Jiřího Koláře komentuje českou státnost v srpnu 1968 i po roce 1989. Výstavu otevřela Národní galerie v Paláci Kinských. Zásadním dílem je právě Kolářův Týdeník 68.

Článek

„Výstava si chce představit Koláře jako silnou osobnost břitce komentující svoji dobu,“ říká kurátorka Marie Klimešová. Výstavě Jiří Kolář: Úšklebek století dala název stejnojmenná koláž z roku 1961. „Kolářovo dílo hovoří o hrozivém experimentu s lidským duchem během válek, diktatur, likvidaci lidských bytostí, jejich důstojnosti i touhy žít,“ říká Milena Kalinovská, ředitelka Sbírky moderního a současného umění Národní galerie.

Kolář se nejprve prosadil jako básník. V roce 1950, době krutého politického teroru, napsal sbírku Prometheova játra, jež mu později vynesla devítiměsíční věznění. Jeho básně, divadelní hry i další texty začaly být publikovány teprve v politicky uvolněnějších 60. letech, kdy mohl také vystavovat svoji výtvarnou tvorbu.

Když se Kolář začal koláží a konfrontáží zabývat v padesátých letech. Materiál čerpal často z publikací reprodukujících díla ze sbírek Národní galerie. Nová výstava v pražském Paláci Kinských potrvá do září. Prohlédnout si ji můžete ve videu výše.

Reportáž patří do pořadu Kultura Terezy Willoughby. Celý díl v premiéře vysíláme každou neděli od 20:00 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované