Hlavní obsah

Pojišťovna poslala rehabilitační centrum ke dnu. Málem zkrachovalo

Záhady Josefa Klímy: Svým přístupem je VZP málem zlikvidovala. Jen díky solidaritě lidí rehabilitační centrum dokázalo přežít.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Tým Josefa Klímy se v letním speciálu vrací k případům, jimž se v průběhu roku věnoval. Reportérka Petra Majerová znovu natáčela v rehabilitačním zařízení, které bylo kvůli přístupu VZP na pokraji krachu.

Článek

„Najednou přišla taková jako rána pod pás, kdy léta to funguje, sune se to k lepšímu, má to spíš vzestupnou tendenci a najednou to spadne na úplné dno a řešíme, jestli budeme existovat, nebo budeme zavírat nebo nebudeme zavírat.“ Těmito slovy popisovala loni v září situaci jednoho pražského rehabilitačního zařízení jeho ředitelka Pavlína Zvelebilová.

Situace tenkrát skutečně nevypadala vůbec dobře. Rehabilitační centrum Rehafit, které po léta poskytovalo svým klientům vysoce odborné služby, připravovalo najednou své handicapované pacienty na to, že o tyto služby dost pravděpodobně za pár týdnů přijdou.

Oni sami tuto situaci, do které Rehafit přivedla zdravotní pojišťovna VZP, nedokázali vůbec pochopit. „Kdyby se to stalo, tak to beru jako velkou nespravedlnost, strašně nefér. A hlavně je to smutné. Tady to vytvořili lidé, kteří tomu věnovali všechno, co mohli. Najednou, kvůli nějakým tabulkám, se to celé zboří?“ popisovala své rozhořčení nad vzniklou situací jedna z klientek rehabilitačního centra Rehafit Ivana Rosová.

Problém vznikl ze strany VZP, která se rozhodla, že rehabilitačnímu centru, jež poskytuje těžce handicapovaným lidem péči v takovém časovém rozsahu, který jejich stav skutečně vyžaduje, nebude nadále proplácet jeho služby. Zdravotní pojišťovně se zdálo, že je tato péče zbytečně častá. A že tito klienti, pro které je pravidelné cvičení doslova nutností, se bez ní i tak v klidu obejdou.

Dlouhá jednání Rehafitu s VZP v podstatě nikam nevedla. A rozhodnutí, že poskytovanou péči pojišťovna proplácet nehodlá, znamenalo pro rehabilitační centrum skutečnou likvidaci. Co bude se všemi klienty Rehafitu, už ale VZP příliš nezajímalo.

Po odvysílání naší reportáže se zvedla vlna solidarity a právě díky samotným divákům se podařilo rehabilitační centrum zachránit. Dnes tedy stále existuje. A co víc, hodlá se rozšiřovat a nabírat více klientů, kteří jeho péči potřebují. Jak tedy vypadala samotná pomoc a jak se k celé věci nakonec postavila VZP?

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované