Hlavní obsah

Pokles akcií Amazonu připravil Jeffa Bezose o post nejbohatšího muže světa

Foto: ČTK

Jeff Bezos.

Reklama

Výsledková sezóna propukla. Velkého a nepříjemného překvapení se dočkala americká společnost Amazon.

Článek

Čistý zisk největšího internetového obchodu na světě, americké firmy Amazon, meziročně klesl o 28 procent na 2,1 miliardy dolarů (48,4 miliardy Kč). To je největší pokles od roku 2017 a reakce na burze byla prudká: akcie odepisovaly přechodně více než devět procent.

Špatná zpráva o výsledcích je pro zakladatele internetového nákupního giganta Jeffa Bezose ještě o to horší, že pokles o téměř sedm miliard dolarů pro něj znamená také sestup na žebříčku nejbohatších lidí světa. Na trůn, který Bezos získal v minulém roce, tak znovu usedl miliardář Bill Gates, jehož jmění se odhaduje na 105,7 miliardy dolarů.

Pokles zisků firmy není jediným důvodem, proč Jeff Bezos už není nejbohatším mužem planety. Zakladatel firmy se nedávno rozvedl a čtvrtinu svého majetku převedl na svou, dnes už bývalou manželku MacKenzie. Ta se díky této finanční injekci dostala do prvních dvaceti dolarových miliardářů. Její jmění podle Forbesu činí 32,7 miliardy dolarů.

Amazon

  • Zakladatel firmy je Jeff Bezos.
  • Patří mezi nejstarší a největší obchody svého druhu.
  • Zaměstnává 675 500 lidí.

Firma čelí ostré konkurenci ze strany Alibaby nebo eBay a výnosy jí sráží i rostoucí náklady na záměr urychlit globální dodávky. Koncernu Jeffa Bezose se nicméně podařilo překonat očekávanou výši tržeb. Ty stouply o 24 procent na 70 miliard dolarů.

Zklamáním pro investory byl i výhled Amazonu na letošní závěrečné čtvrtletí. Firma v čase, do nějž patří i vánoční nákupy, očekává tržby v rozmezí 80 a 86,5 miliardy dolarů. Analytici je odhadovali výrazně vyšší. V tomto období společnost navíc počítá s růstem nákladů na službu, která slibuje dodávku objednávky do jednoho dne. Ve druhém čtvrtletí na ni Amazon podle finančního ředitele Briana Olsavskyho vynaložil více než 800 milionů dolarů (18,4 miliardy Kč), v posledním kvartálu by to mělo být téměř dvakrát tolik.

Bezosova firma dříve proslula silným růstem poháněným vysokými výdaji. V nedávných letech se z Amazonu stal spolehlivý generátor zisků. Nyní však společnost čeká už druhé čtvrtletí po sobě výrazně slabší přebytek. Letošnímu třetímu čtvrtletí předcházely čtyři rekordní kvartály za sebou.

Reklama

Související témata:

Doporučované