Hlavní obsah

Pokračování humanitární krize. Tisíce lidí uvázly v Jemenu v oblasti tuhých bojů

Válka v Jemenu nekončí, civilisté uvázli mezi bojovými liniemi.Video: Monika Durajová

 

Reklama

V bojové zóně na severozápadě Jemenu uvázly tisíce civilistů. Oznámil to v úterý Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA). Podle OSN také tento týden při náletech koalice vedené Saúdskou Arábií přišlo o život 22 civilistů včetně žen a dětí.

Článek

Bojištěm je provincie Hadždža v severozápadní části Jemenu. OSN má zprávy, že při náletech bylo vedle 22 zabitých civilistů dalších 30 zraněno, z toho 14 bylo dětí. OCHA uvádí, že mezi liniemi znepřátelených stran uvázly tisíce civilistů, další tisíce se z oblasti snaží dostat do bezpečí, za půl roku se počet uprchlíků z této části Jemenu zdvojnásobil.

V jemenském konfliktu proti sobě bojují šíitští povstalci podporovaní Íránem a vláda, které od roku 2015 pomáhá zahraniční koalice vedená Saúdskou Arábií.

Boje se přesunuly do oblasti, kterou měli šíité doposud pod kontrolou. Nedávno se proti nim ale postavily místní kmeny, které přestaly dodržovat dohodu o neutralitě, již s nimi šíité vyjednali v minulosti. Jakmile šíité začali na místní kmeny útočit, vložila se do konfliktu letadla koalice. Občanskoprávní organizace i samotné OSN už v minulosti kritizovalo koalici vedenou Saúdskou Arábií za útoky na civilisty. Koalice vždy popřela, že by civilisty zabíjela úmyslně.

V jemenské válce, která trvá od roku 2014, zemřelo podle původních odhadů OSN na 10 000 lidí. Agentura AP ale hovoří o 60 000 mrtvých civilistech i bojovnících, o třech milionech lidech na útěku a hluboké humanitární krizi, která zemi dostala na pokraj hladomoru.

Reklama

Doporučované