Hlavní obsah

Pokračuje vyklízení žižkovské Kliniky. Aktivisté vylezli na střechu

Aktivisté odmítají z budovy odejít, s majitelem společnou řeč nenašli.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Druhým dnem pokračuje exekuční vyklízení budovy bývalé plicní kliniky na pražském Žižkově, kde poslední čtyři roky fungovalo Autonomní sociální centrum Klinika.

Článek

Ve čtvrtek byli aktivisté několikrát vyzváni k opuštění budovy, kterou vlastní Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), výzvy ale neuposlechli a zůstali v předním křídle domu. Exekutor ve čtvrtek odpoledne oznámil, že se do budovy vrátí v pátek ráno a vyhodnotí, zda požádá o pomoc bezpečnostní službu nebo policii.

Většina aktivistů nakonec budovu ještě před desátou hodinou opustila. Několik posledních lidí se přesunulo na střechu. Exekutor Ivo Luhan před polednem oznámil, že se bezpečnostní služba v pátek nebude snažit dostat aktivisty ze střechy objektu. Situaci bude zřejmě řešit až v pondělí, pokud do té doby sami neodejdou.

Podívejte se na páteční stream z vyklízení Kliniky

Páteční stream z vyklízení KlinikyVideo: Seznam Zprávy

Ve čtvrtek od 09:00 začal u Kliniky happening na protest proti vyklizení, o hodinu později přišel exekutor. Za šest hodin se mu podařilo vyklidit zadní část domu, kterou najatá firma následně zajistila před dalším vstupem aktivistů. Před 16:00 pak exekutor Ivo Luhan ukončil vyklízení, které se první den obešlo bez asistence policie. Policie pouze hlídala, aby do domu nevstupovali další lidé. Přes noc budovu hlídala bezpečnostní agentura.

Aktivisté odmítají z budovy odejít, protože nevidí důvod, proč by Klinika měla zaniknout. Rekonstrukce plánovaná SŽDC podle nich nezačne ještě nejméně rok a objekt bude dál chátrat. První opravy budovy, ve které hrozí řada bezpečnostních rizik, chce však SŽDC podle čtvrtečního vyjádření zahájit hned po jejím vyklizení, následovat bude zásadní rekonstrukce. Do opravené budovy pak plánuje SŽDC přesunout část svých zaměstnanců.

Po obsazení budovy bývalé plicní kliniky se aktivistům podařilo domluvit na nájmu a nějaký čas tak objekt využívali legálně. Nyní ale žádnou dohodu nemají, se současným majitelem prohráli i vleklé soudní spory. V objektu během let proběhlo množství koncertů, výstav, přednášek nebo sbírek starého oblečení a věcí pro potřebné.

Reklama

Doporučované