Hlavní obsah

„Pokračujeme v operacích.“ Tálibán ukončil příměří v Afghánistánu

Foto: Profimedia.cz

Ozbrojenci Tálibánu při oslavách podpisu mírové smlouvy se Spojenými státy.

Reklama

Mluvčí Tálibánu v pondělí podle agentury AFP řekl, že hnutí „ukončuje příměří a bude pokračovat v operacích“. Stalo se tak dva dny po podpisu mírové dohody Tálibánu s USA.

Článek

V sobotu odpoledne Spojené státy a afghánské radikální hnutí Tálibán podepsaly v katarské metropoli Dauhá dohodu, o které se hovořilo jako o historické. Měla znamenat konec přes 18 let trvajícího konfliktu a slibovala stažení všech vojáků USA i NATO ze země do 14 měsíců. Afghánistán na oplátku slíbil, že nedovolí svým členům a ani žádným jiným organizacím využívat afghánské území k útokům na USA a jejich spojence.

O dva dny později ale není nic jisté. Tálibán oznámil, že bude pokračovat v operacích proti afghánským bezpečnostním složkám a poruší klid zbraní, který měl trvat nejméně do 10. března, kdy měla s Tálibánem jednat afghánská vláda. Ta byla podle AFP doposud při jednání mezi USA a Tálibánem odsunuta na druhou kolej.

Ještě před oznámením o konci příměří Tálibán prohlásil, že se do mírových rozhovorů s afghánskou vládou vůbec nezapojí, pokud vláda nepropustí 5000 věznů tohoto radikálního hnutí. Afghánský prezident Ašraf Ghaní to ale odmítl.

O zrodu dohody jsme psali podrobně zde:

Představitelé afghánské vlády ani Spojených států se k tomu zatím nevyjádřili.

Reklama

Doporučované