Hlavní obsah

Pokud Evropa nevytvoří společný stát, EU se zhroutí, tvrdí známý britský historik

Podívejte se na rozhovor se známým britským historikem.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Čeká Evropskou unii hlubší integrační proces, nebo postupný rozpad? Také o tom budou rozhodovat právě probíhající volby do Evropského parlamentu.

Článek

„Myslím si, že tyto volby budou opravdu velkou šancí pro euroskeptické skupiny, ale zároveň i pro některé skupiny prosazující společnou Evropu,” říká v exkluzivním rozhovoru pro pořad Svět bez obalu Brandan Simms, známý britský profesor, který působí na univerzitě v Cambridgi a který se zabývá historií evropské zahraniční politiky.

„Chtěl bych upozornit, že i ti, kteří jsou pro spojenou Evropu, nejsou vlastně často proevropští. Myslím si totiž, že kdokoliv podporuje Evropu, ale nepodporuje vznik jednoho společného státu, tak ve skutečnosti ztrácí svůj cíl. A velké nebezpečí, které vidím, není pro mě to, že se Evropa rozpadne, což také přichází v úvahu, ale to, že se celý evropský projekt rozpadne zevnitř – díky populistům ať už zleva nebo zprava – a vytvoří to situaci, kdy se proces sjednocování Evropy dostane do mrtvého bodu,” tvrdí Simms.

„Jsme velmi daleko na cestě k integraci. Máme euro a společný trh, schengenskou zónu, ale zatím nemáme federální instrumenty – jednu vládu, jednu armádu, jednotné pohraniční jednotky. Dokud tyto instrumenty nepřidáme k dosavadní integraci, což musí být učiněno politicky, tak celý ten projekt skončí. Protože se všemi výzvami, kterým teď čelíme, se systém prostě zhroutí. On není vytvořen tak, aby si dokázal poradit s migrací, nacionalismem, terorismem, Ruskem atd.,“ domnívá se Simms.

„Nemůžete mít společnou zahraniční politiku bez společné armády a bez jednoho státu. Nemůžete mít společnou měnu bez společné ekonomické vlády a tedy i bez jednotného státu. Nemůžete mít cestovní zónu bez pasů, bez toho, abyste neměli jen jednu hranici, a proto bez jednoho společného státu. Všechny tyto otázky, jak píšu ve své knize, řešily i v minulosti státy jako Velká Británie nebo Spojené státy. Proč bychom my v Evropě měli být lepší a jiní. Já si myslím, že za 50 let, když se lidé podívají na naši dobu podobně, jako se my teď díváme třeba na historii USA a říkáme si, že tehdy udělali Američané správnou věc, tak stejným způsobem budou lidé komentovat, když se Evropa rozhodne sjednotit – a naopak nebudou vůbec chápat, pokud k tomu nedojde.“

Reklama

Doporučované