Hlavní obsah

Pokud přijdou další omezení, některé plastické chirurgie nepřežijí

Jak se majitel kliniky plastické chirurgie Medicom Clinic Petr Toufar chystá na nouzový stav, se dozvíte ve videu.Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

Kliniky plastické chirurgie v Česku se připravují na složitý podzim. „Lidé začínají být znovu vystrašení a nevíme, co přijde druhý den,“ říká v rozhovoru pro Magazín Byznys Petr Toufar, majitel Medicom Clinic.

Článek

Klinika plastické chirurgie Medicom Clinic patří mezi trojku největších pracovišť svého druhu v Česku. V době nouzového stavu letos na jaře měla více než měsíc zavřeno, což znamenalo přeobjednat víc než pět tisíc návštěv a zákroků.

„Lidé momentálně operace neodkládají, ale to se může změnit každým dnem. Přes léto se lidé nadechli, teď už zase začínají být vyděšení. Očekávám, že k odkládání operací znovu dojde,“ popsal majitel kliniky Petr Toufar.

Mezi klientkami se tak nově objevily ženy, které pro zaplacení operace použily peníze původně ušetřené na letní dovolenou.

Loňský účetní rok Medicom Clinic uzavírala s obratem 156 milionů a stovkou zaměstnanců. Jaká budou letošní čísla, její šéf jen stěží odhaduje. „Na tržbách jsme to zatím nepocítili. Doba je ale tak turbulentní, že se další vývoj téměř nedá předvídat. Pokud účetně skončíme na nule, tak by to byl velmi dobrý výsledek,“ říká.

Petr Toufar

Majitel a ředitel kliniky plastické chirurgie Medicom Clinic, a. s.

Vystudoval VUT v Brně a obor Informatika na Fakultě informatiky Masarykovy univerzity v Brně.

Kromě zdravotnictví podniká také v oblasti informačních systémů.

Spoluvlastní mimo jiné IRESOFT, s. r. o. (poskytovatel informačních systémů pro domovy pro seniory a docházkových systémů), je předsedou představenstva Poliklinika Viniční v Brně.

Za výhodu považuje to, že od svého vzniku cílí na tuzemské zákazníky. Cizinci dosud tvořili v jejich případě zhruba pětinu tržeb, a to především z Německa, Rakouska, Švýcarska nebo Velké Británie. Ti teď v Česku chybí a vzhledem k další vlně nemoci covid-19 v Evropě budou chybět dál.

„Pokud dojde k dalšímu utlumení, tak to kliniky, které žily hlavně ze zahraničních zákazníků a zdrojů, nepřežijí,“ odhaduje další vývoj.

Mezi klienty estetické medicíny v Česku patří, podobně jako v jiných zemích, z devadesáti procent ženy. Mezi nejpopulárnější zákroky patří podle statistik operace prsou a liposukce, u mužů pak zejména operace očních víček.

Medicom Clinic

Klinika plastické chirurgie založená v roce 2004.

Má pobočky v Praze, Brně a Ústí nad Labem a zaměstnává 100 lidí.

Obrat v roce 2019 dosáhl 156 mil. korun.

Kromě plastické chirurgie se specializuje také na estetickou a laserovou dermatologii.

Klinika patří mezi tři největší pracoviště tohoto typu v Česku.

Reklama

Doporučované