Hlavní obsah

Pokud Rusko hrálo roli ve Skripalově otrávení, Anglie zváží účast na fotbalovém mistrovství světa, pohrozil Johnson

Anglie by kvůli otravě bývalého špiona mohla chybět na fotbalovém mistrovství světa, hrozí ministr zahraničí Johnson-Video: AP, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Pokud za otrávením bývalého tajného agenta Sergeje Skripala stojí Rusové, Anglie by podle slov ministra zahraničí Borise Johnsona mohla zvážit účast na fotbalovém mistrovství světa v Rusku. Johnson zároveň odmítl Moskvu přímo obvinit.

Článek

Britský ministr zahraničí Boris Johnson odmítl v projevu na půdě parlamentu obvinit Rusko z odpovědnosti za otravu bývalého agenta Sergeje Skripala. Pokud se ale ruský podíl prokáže, je podle něj Velká Británie připravena tvrdě reagovat. „Vím, že poslanci budou mít své podezření. Pokud se ukážou jako opodstatněná, přijme naše vláda veškerá opatření, která považujeme za nezbytná k ochraně života lidí v této zemi a jejich svobod,“ řekl Johnson zpravodajské televizi Sky News.

Johnson dokonce prohlásil, že by Anglie mohla chybět na nadcházejícím fotbalovém mistrovství světa. Šampionát na přelomu června a července hostí právě Rusko. Podle agentury Reuters další britští představitelé po Johnsonově projevu uvedli, že měl šéf diplomacie na mysli neúčast fotbalových činitelů, nikoliv národního týmu.

Johnson v projevu potvrdil, že hospitalizovaným je skutečně bývalý ruský agent ve službách britské rozvědky Sergej Skripal a jeho dcera Julija. Událost pak označil za znepokojivý incident, zároveň ji ale odmítl dál komentovat.

Ohledně Ruska šéf britské diplomacie řekl, že už v minulosti zpochybnilo prazáklady mezinárodního řádu a že britská vláda bude i nadále reagovat tvrdě a s odhodláním na výzvy, které Moskva předkládá. Británie podle něj bude i nadále podporovat prodloužení sankcí proti Rusku a pohrozil dokonce dalšími sankcemi, pokud se potvrdí podezření v nejnovější kauze.

Reklama

Doporučované