Hlavní obsah

Pokus ukrajinského poslance ovlivnit volby v USA? Nástrojem byl Giuliani

Foto: Profimedia.cz

Bývalý starosta New Yorku a někdejší Trumpův právník Rudolph Giuliani.

Reklama

Američtí federální prokurátoři vyšetřují, zda současní a bývalí ukrajinští činitelé nezasahovali nezákonně do loňských prezidentských voleb v USA. Napsal to ve čtvrtek americký list The New York Times (NYT).

Článek

Vyšetřování podle amerického deníku NYT zkoumá, zda ukrajinští činitelé nevyužili Rudolpha Giulianiho, bývalého starosty New Yorku a někdejšího osobního právníka exprezidenta Donalda Trumpa, k šíření zavádějících tvrzení o současné hlavě státu Joeu Bidenovi.

Ukrajinský poslanec na černé listině

Vyšetřováním, které začalo v posledních měsících Trumpovy vlády, se zabývají federální prokurátoři v Brooklynu, uvedly noviny. Případ je podle něj oddělen od probíhajícího trestního řízení, jež se týká Giulianiho jednání na Ukrajině.

Prokurátoři zkoumají, zda se ukrajinští činitelé snažili ovlivnit volby z 3. listopadu šířením tvrzení, jež spojovala Bidena s korupcí, a to prostřednictvím několika kanálů včetně Giulianiho, uvedl list. Biden jakékoli pochybení odmítl.

Jednou z vyšetřovaných osob je podle NYT ukrajinský poslanec Andrij Derkač. Toho Washington zařadil na „černou listinu“ už loni v září jako dlouholetého ruského agenta a spolupracovníka ruských zvláštních služeb. Absolventa moskevské školy sovětské tajné policie KGB Derkače označil někdejší šéf americké kontrarozvědky William Evanina za klíčovou postavu ruské snahy poškodit Bidenovy vyhlídky na zvolení do Bílého domu.

Pokus o očernění demokratů?

Derkač loni v květnu zveřejnil sestřih nahrávek, které měly dokázat údajnou zkorumpovanost demokratického prezidentského kandidáta Bidena. V létě Trump, který se ucházel o znovuzvolení, na Twitteru přeposlal odkaz na tyto nahrávky, přestože je již dříve americká zpravodajská služba odsoudila jako ruský pokus „očernit“ demokraty. Derkač se koncem předloňského roku sešel s Giulianim.

Giuliani, jenž v tomto vyšetřování podle NYT nebyl obviněn z trestné činnosti, již dříve odmítl, že by zastupoval Ukrajince. Americká prokuratura a Giulianiho právník Arthur Aidala na žádost o komentář podle agentury Reuters okamžitě neodpověděli.

Giulianiho obchodní styky s ukrajinskými oligarchy v době, když pracoval jako Trumpův právník, jsou předmětem šetření federálních prokurátorů na Manhattanu. Federální agenti v dubnu prohledali Giulianiho dům a kancelář a zabavili telefony a počítače. Giuliani jakékoliv pochybení odmítl a jeho právníci tvrdí, že vyšetřování je politicky motivované.

Reklama

Doporučované