Hlavní obsah

Polétavého prachu v ovzduší ve Zlínském kraji znatelně ubylo

Foto: Lisa Culton, Shutterstock.com

Prach umí být i působivý, jako například ten ze Sahary nad švýcarskými horami.

Reklama

Dnes odpoledne byl denní limit 50 mikrogramů na metr krychlový překročený jen na dvou ze šesti stanic v regionu, které hodnotu sledují. Ještě dnes ráno na všech. Rozptylové podmínky se v kraji zhoršily v noci na pondělí.

Článek

Meteorologové předpokládali, že také dnes budou koncentrace suspendovaných částic PM10 v kraji překračovat stanovený imisní limit. Ve dnešním odpoledním výhledu ČHMÚ uvedl, že rozptylové podmínky budou zpočátku přechodně dobré, večer a v noci postupně mírně nepříznivé. Koncentrace suspendovaných částic PM10 se mají přechodně snižovat.

V Uherském Hradišti dosahovala v 15.00 průměrná hodnota za 24 hodin 67,9 mikrogramu na metr krychlový a na stanici v Kvítkové ulici ve Zlíně 65,9 mikrogramu. Pod imisní limit klesla hodnota na stanici pod sídlištěm Jižní Svahy ve Zlíně, kde v tuto dobu činila 47,2 mikrogramu. V Otrokovicích na Zlínsku a Kroměříži-Těšnovicích dosahovala ve stejném čase shodně 45,3 mikrogramu a ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku 39,5 mikrogramu.

Podle odborníků by lidé při zhoršených rozptylových podmínkách měli snížit fyzickou námahu venku a pouze krátce větrat. Motoristům doporučují zvážit nutnost každé jízdy. Děti, nemocní a starší lidé by měli omezit pobyt venku, ostatní sportování a pobyt v zakouřených prostorách. Vhodné je také posilovat imunitu přísunem vitaminů.

Foto: IOS

V tabulce jsou naměřené hodnoty polétavého prachu ve stanicích Zlínského kraje.

Reklama

Související témata:

Doporučované