Hlavní obsah

Vláda posvětila kandidáta na rektora Policejní akademie. Působil v Trikolóře

Foto: Youtube/Tisková konference hnutí Trikolóra

Nový kandidát na rektora David Dlouhý (druhý zleva) na tiskové konferenci hnutí Trikolóra.

Reklama

Vláda na pondělní schůzi schválila nového kandidáta na rektora Policejní akademie. Davida Dlouhého by podle ústavy měl prezident Miloš Zeman v červnu jmenovat do funkce.

Článek

Novým rektorem Policejní akademie - jediné policejní vysoké školy v České republice - se s největší pravděpodobností stane David Dlouhý.

Toho 31. března zvolil jako kandidáta na rektora akademický senát a v pondělí s tímto jménem vyslovila souhlas vláda. Takže k tomu, aby se stal rektorem, zbývá jmenování od prezidenta republiky.

„Doktor David Dlouhý je zatím jen kandidátem,“ připomíná proto mluvčí akademie Alena Maršálková k muži, který se angažoval v hnutí Trikolóra a je mimo jiné zastáncem širšího práva občanů na držení zbraní.

„Jeho jmenování rektorem je velmi důležitý akt, a proto je potřeba na něj počkat. Do konce června je rektorem docent Josef Salač,“ uvedla mluvčí.

Angažmá v hnutí Trikolóra

David Dlouhý dosud na univerzitě působil jako vedoucí personálního oddělení. Kromě toho pak na škole získal doktorát, a to na Fakultě bezpečnostně právní.

Kromě toho působil v hnutí Trikolóra, kde byl předsedou odborné komise pro vnitro a policii.

„David Dlouhý nám pomáhal s tématy týkajícími se policie, vnitra a bezpečnosti, teď už na této funkci máme jiného policistu,“ řekl Seznam Zprávám předseda hnutí Trikolóra Václav Klaus mladší. Říká, že na Davida Dlouhého hnutí přišlo, když hledalo pomoc odborníků pro svůj program.

„Oslovovali jsme odborníky na různá témata a pan Dlouhý na naši nabídku přistoupil,“ vysvětlil předseda hnutí.

Právě kvůli ambicím na akademickou funkci musel David Dlouhý post v Trikolóře opustit a jeho místo ve struktuře hnutí obsadil děkan na Fakultě bezpečnostně právní Lukáš Habich.

David Dlouhý říká, že pro Trikolóru pracoval pouze krátkodobě. „Jako nestranický odborný poradce pro oblast bezpečnosti,“ uvedl s připomenutím, že nikdy nebyl členem hnutí.

Přesto se několikrát účastnil tiskových konferencí Trikolóry, na kterých komentoval problematiku zbraňové legislativy a vysvětloval, proč je správné, aby občané měli držet a vlastnit zbraně.

Stejného názoru je i předseda hnutí, který dokonce v listopadu zvažoval, že by se Trikolóra snažila právo na držení zbraně dát do ústavy. „Tohle v programu zatím nemáme, ale není to špatný nápad,“ uvedl předseda Trikolóry na podzim na setkání podporovatelů hnutí v Teplicích.

„Vlastnictví zbraní slušnými občany vnímáme jako indikátor svobodné společnosti, protože svobodný člověk by měl mít právo nosit zbraň a je to vyjádření důvěry vlády ke svým vlastním občanům,“ vysvětloval pravděpodobný nastupující rektor stanoviska hnutí Trikolóra.

„Pokud se podíváme zpátky v čase, zjistíme, že pokud se občanům sahalo do práv vlastnit a držet zbraň, vždycky se jednalo o diktátorské a totalitní režimy. Poté, co občany odzbrojily, následovalo něco velice špatného,“ odůvodňoval stanovisko hnutí Trikolóra Dlouhý.

Dlouhý se pak podílel na programových pilířích hnutí Trikolóra - konkrétně v oblasti Policie České republiky, která by se podle hnutí měla očistit od všech politických vazeb a policisté by měli zůstat absolutně apolitičtí a nestranní.

Reklama

Související témata:

Doporučované