Hlavní obsah

Na London Bridge útočil terorista, zabil dva lidi. Policie ho zastřelila

Foto: Twitter/Harry

Fotografie vystřižená z videa, kterou sdílel na Twitteru jeden ze svědků.

Reklama

aktualizováno •

Londýnská policie potvrdila, že útok si vyžádal dvě oběti. Tři další lidé jsou nadále v nemocnici.

Článek

Dnešní odpolední útok nožem na londýnském mostě London Bridge byl teroristickým činem. Útočníka zasahující policisté zastřelili. Na tiskové konferenci to oznámila policie s tím, že muž měl na těle vestu s atrapou výbušniny.

Zraněno bylo několik lidí. Londýnská zdravotnická služba přijala podle vyjádření na Twitteru tři lidi do dvou nemocnic.

Policie rovněž oznámila, že do ulic britské metropole vyšle více policejních hlídek, aby dohlížely na bezpečnost. Britský premiér Boris Johnson již policii za zásah poděkoval a londýnský starosta Sadiq Khan na tiskové konferenci ocenil také odvahu kolemjdoucích, kteří se útočníkovi postavili.

„Vzhledem k hlášením, že podezřelý mohl mít výbušné zařízení, zasahovali na místě specialisté,“ řekl novinářům policejní velitel Neil Basu, který má na starosti protiteroristické operace. „Mohu nicméně potvrdit, že v tuto chvíli jsme přesvědčeni, že zařízení, které bylo umístěné na těle podezřelého, byla atrapa,“ dodal.

Incident se stal okolo 14:00 místního času (15:00 SEČ). Z výpovědi svědků vyplývá, že proti útočníkovi okamžitě zasáhli kolemjdoucí, ke kterým se následně přidali policisté. Jako hrdinu označují média i lidé na internetu muže, který útočníkovi vzal nůž a utekl s ním od místa, kde s útočníkem zápasili civilisté i policisté. Televize Sky News ocenila jeho odvahu, neboť riskoval vlastní život. Pochvala zní i na adresu ostatních kolemjdoucích, kteří se snažili útočníka přemoci.

Na Twitteru se krátce po činu objevily snímky člověka bezvládně ležícího na chodníku a také několik videí, na nichž zasahující policisté střílejí na muže na zemi, kterého se předtím pokoušela přemoci skupina lidí.

Na dostupných záběrech je rovněž vidět, jak lidé z mostu i jeho okolí utíkali. Podle svědků se přítomných zmocnila panika. Zveřejněny byly i snímky očividně zraněné ženy, kterou z místa odnášela čtveřice policistů. Britská média informují zhruba o pěti zraněných, jejich stav ale není znám.

Na místě vedle policistů zasahovali rovněž zdravotníci a hasiči. Přilehlá stanice London Bridge byla uzavřena.

O případu byl informován premiér Johnson. „Chci poděkoval policii a všem záchranným složkám za jejich okamžitou reakci,“ uvedl ministerský předseda. Ministr vnitra Sajid Javid sdělil, že ho událost velmi znepokojila.

Londýnský starosta Sadiq Khan uvedl, že je v úzkém kontaktu s šéfem metropolitní policie. K incidentu řekl, že to byl očividně čin jediného útočníka a že policie žádného dalšího pachatele nehledá. Dodal, že teroristické útoky obyvatele metropole a Británie nemohou rozdělit.

London Bridge přes Temži spojuje londýnské části City a Southwark. Most se již v červnu 2017 stal dějištěm teroristického útoku, který si zde a také v několik set metrů vzdálené čtvrti Borough Market vyžádal osm obětí, zahynuli také tři útočníci a dalších takřka padesát lidí utrpělo zranění.

Reklama

Související témata:

Doporučované