Hlavní obsah

Policie navrhla obžalovat radního za výroky na adresu Miloše Zemana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: ČTK/Deml Ondřej, ČTK

Prezident republiky Miloš Zeman.

Někdejší radní Jesenice u Prahy Martin Lang na sociální síti mimo jiné napsal, že „Zeman je druhý Hitler a je nutné ho podřezat jako svini“.

Článek

Policie navrhla obžalovat zastupitele a bývalého radního Jesenice Martina Langa (dříve ODS), který čelí trestnímu stíhání za své facebookové výroky na adresu prezidenta Miloše Zemana a poslanců.

„Ze strany kriminalistů Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy bylo skončeno vyšetřování případu a státnímu zástupci byl doručen návrh na podání obžaloby,“ uvedl mluvčí pražských policistů Jan Daněk. O dalším postupu rozhodne Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 7.

Lang na sociální síti mimo jiné napsal, že „Zeman je druhý Hitler a je nutné ho podřezat jako svini“. Je obviněný z podněcování k trestnému činu. Poté, co bylo proti němu vzneseno obvinění, napsal agentuře ČTK, že se nenechá zastrašit a že na smyslu svých slov trvá.

Komunální politik zveřejnil výroky letos v dubnu na svém soukromém profilu v souvislosti s tím, že prezident Zeman souhlasil se zdaněním náhrad vyplácených církvím. Poslance, kteří pro zdanění náhrad hlasovali, Lang označil za „proradná prasata“, která je dovoleno a nutné zabíjet. Za svůj příspěvek se později omluvil a uvedl, že to byla nadsázka s cílem vyprovokovat diskuzi na závažné téma.

Martin Lang následně rezignoval na funkci radního, ačkoliv ho jeseničtí zastupitelé podpořili a odhlasovali vyjádření, že výrok byl Langovým osobním prohlášením a nevyjadřuje postoj zastupitelstva ani městské rady. Lang k tomu uvedl, že se ve funkci rozhodl skončit kvůli pracovnímu vytížení, nikoliv kvůli kritice, které za svůj výrok čelil.

ODS ho ještě předtím kvůli výroku vyloučila ze strany.

Související témata:

Doporučované