Hlavní obsah

Policie obvinila strojvedoucího, který v rychlosti 90 kilometrů v hodině vykolejil

Foto: Seznam Zprávy

Strojvedoucí jel v úseku s rychlostí omezenou na 30 kilometrů v hodině tempem 90 km/hod.

Reklama

Chebští kriminalisté obvinili z trestného činu ohrožení z nedbalosti strojvedoucího, který loni v červenci vykolejil u Mariánských Lázní.

Článek

Uvedl to dnes krajský policejní mluvčí Jakub Kopřiva. Prokáže-li se vina, hrozí čtyřiapadesátiletému muži až osmileté vězení. Strojvedoucí jel v úseku s rychlostí omezenou na 30 kilometrů v hodině tempem 90 km/hod. Vykolejilo tehdy 13 vagonů a lokomotiva vlaku, který převážel vápenec. Při nehodě vznikla škoda 20,5 milionu korun.

Policie dospěla k názoru, že strojvedoucí nerespektoval drážní dopravní značení.

„S nákladní vlakovou soupravou skládající se ze dvou tažných elektrických lokomotiv a 17 vagonů pro přepravu sypkých hmot jel ve směru jízdy z Chodové Plané na železniční stanici Mariánské Lázně. U Mariánských Lázní podle vyšetřování vjel do pravotočivé zatáčky, ve které je nařízena maximální průjezdní rychlost na 30 km/h, rychlostí 90 km/h,“ popsal Kopřiva.

Trať z Mariánských Lázní na Plzeň v době nehody protínala stavbu obchvatu Mariánských Lázní a v místě nehody vedla po provizorním náspu. Proto tam byla rychlost omezená. Vlak sice na náspu začal brzdit, přesto vykolejil a poškodil železniční svršek, spodek i trakční vedení. Likvidace havárie a oprava poškozeného úseku trati trvala do 15. srpna, kdy se na trať vlaky vrátily. Při jedné z nejvážnějších nehod v nákladní železniční dopravě za poslední desítky let se nikdo nezranil.

Reklama

Doporučované