Hlavní obsah

Policie řeší ojedinělý podvod. Sázkař poslal fiktivní peníze, reálně vybral čtyři miliony

Podvod v sázkařské společnosti: O co přesně šlo?Video: Radek Nohl

 

Reklama

Případ v současné době prověřuje policie i samotná sázková kancelář.

Článek

Sázková kancelář Victoria Tip, která má po republice přes 240 poboček, se stala terčem dosud ojedinělého podvodu.

Jeden ze sázkařů, zaregistroval se pod přezdívkou Pody, obešel bezpečnostní systém a aniž vydal jedinou korunu, nechal si poslat na konto bezmála čtyři miliony korun.

Případ vyšetřuje policie, ale obviněn dosud nikdo nebyl.

Na kontě byla jen čísla

Podle policejních dokumentů, které Seznam získal, se na začátku února muž u sázkové kanceláře nejdříve zaregistroval a na herní konto poslal 4,135 milionu korun.

Byla to však fiktivní operace, reálně na účty Victoria Tipu peníze nedorazily. Kancelář na to však nepřišla a peníze na herní konto připsala.

Sázkař poté část peněz prosázel - šlo zhruba o 170 tisíc korun, a zbytek - už reálně - zinkasoval. „Virtuální a ničím nekryté prostředky v celkové výši 3 963 400 korun vybral,“ zformulovala to v dokumentech policie.

Pro část peněz si přitom přišel do pobočky Victoria Tip poblíž centra v Litoměřicích, zbytek si nechal poslat na svůj bankovní účet.

Část peněz zablokována

Celou částku falešný tipér nedostal. Policisté zasáhli a část peněz na jeho účtu zablokovali. Kolik z více než 3,9 milionu uteklo, není jasné.

Policisté ani Victoria Tip k případu nemluví, i proto, že se vyšetřuje, jak se podařilo bezpečnostní systémy sázkové společnosti obejít.

„Kvůli tomu nebudeme v současné době případ komentovat,“ řekla mluvčí litoměřické policie Pavla Kofrová.

Zástupci Victoria Tipu odmítají, že by chyba byla v jejich systému. Vzhledem k informačnímu embargu však Seznam nedostal vysvětlení, na čem toto přesvědčení zakládají.

Podle specialisty na počítačovou kriminalitu Karla Kuchaříka došlo nejspíše k chybě na straně banky.

„Je otázka, jestli ta chyba nastala, protože ten jejich systém obsahoval nějakou chybu, která to umožnila. Druhá možnost je, že pracovník banky peníze uvolnil nebo se tam naboural hackerským útokem a pozměnil si nějaká data,“ doplnil Kuchařík.

Reklama

Doporučované