Hlavní obsah

Policie varovala školy před možným útokem střelce, mělo jít o žert, říká pachatel

Foto: Jakub Říha

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Policie zachytila nebezpečí na sociálních sítích, varovala nejen vysoké, ale také střední školy. Výhrůžka nemířila na konkrétní místo. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka se policistům podařilo muže vypátrat a ten měl následně říct, že šlo o žert.

Článek

Policie varovala střední a vysoké školy před útokem střelce. Reagovala tak na výhrůžku uvedenou na sociálních sítích. Ta mířila na neurčitou českou školu.

Ministr vnitra Jan Hamáček odpoledne informoval, že policie zjistila identitu pachatele, podle něj se mělo jednat o žert.

Podle policie je autorem hrozby střelbou šestnáctiletý mladík. Poté, co ho policisté zadrželi, se ke všemu doznal. Řekl, že si všechno vymyslel, uvedla policie.

Mluvčí Policejního prezidia Lenka Sikorová Seznamu varování před útočníkem potvrdila a odkázala na twitterový účet Policie ČR.

„V prostředí sociálních sítí jsme zaznamenali výhrůžku střelbou na neurčených českých školách,“ uvádí se v něm. „Přijali jsme potřebná opatření, která z taktických důvodů nebudeme blíže specifikovat, avšak spočívají mimo jiné v posílení výkonu služby v okolí hrozbou dotčených škol a jejich informovanosti.“

Mluvčí Policejního prezidia i mluvčí pražské policie Tomáš Hulan pak ČTK řekli, že se varování týká nejen škol v Praze. Další informace však z bezpečnostních důvodů neuvedli.

Obezřetně informace o možném nebezpečí potvrdily i školy.

„Pouze je možné sdělit, že v návaznosti na informace, které jsme obdrželi, zvyšujeme bezpečností opatření,“ uvedl pro Seznam Petr Podzimek z odboru vnějších vztahů Karlovy univerzity. A stejně odpověděl i bezpečnostní ředitel ČVUT Adam Ševčík – o hrozbě ví, bližší informace nebudou sdělovat.

„Byli jsme varováni. Přijali jsme opatření, ale nemůžeme o nich říct nic bližšího,“ řekl i rektor České zemědělské univerzity Petr Sklenička Deníku N, který na varování policie upozornil.

Že policie varovala nejen vysoké, ale také střední školy v hlavním městě, potvrdil Seznamu ředitel Gymnázia Na Vítězné pláni v Praze 4 Jaroslav Mervínský.

„Varování přišlo v pondělí odpoledne,“ uvedl ředitel. „Výuku zatím příliš nepostihlo, protože přišlo v době, kdy už většina žáků opustila školu,“ řekl.

Seznamu sdělil, že policie ve svém varování uvedla, že útok není příliš pravděpodobný. Škola nedostala konkrétní doporučení, v příštích dnech však přesto udělá několik opatření, například v přístupu do školní budovy.

Bez bližších informací pak zvýšená bezpečností opatření ve své škole potvrdil také ředitel Střední průmyslové školy elektrotechnické v Ječné ulici Ondřej Mandík.

Seznam kontaktoval i ředitele jedné z pražských učňovských škol, uvedl však, že jeho škola o možném nebezpečí informována nebyla.

Reklama

Související témata:

Doporučované