Hlavní obsah

Policie vyšetřuje útoky hackerů na nemocnice, ví i o stopě do Moskvy

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Seznam Zprávy popsaly v minulém týdnu pozadí kyberútoků na české nemocnice a kdo za nimi stál. Jak ministr vnitra, tak ministr zahraničních věcí ale nechtějí záležitost konkrétně komentovat.

Článek

Hackerské útoky na české nemocnice, které trvají s přestávkami už několik měsíců a vracejí se s větší či menší intenzitou, vyšetřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu. Registruje přitom i informace, které v minulém týdnu zveřejnily Seznam Zprávy.

Toto pátrání, které vedl server s pomocí etických hackerů a analytiků, mapovalo pozadí útoků na nemocniční IT systémy a dospělo až ke konkrétnímu jménu člověka, který se na agresorských akcích podílel.

Šlo o Alexandra Alexandroviče Černyšova, který je ředitelem v nevelké ruské IT společnosti Team-host a poskytl infrastrukturu, kterou hackeři k útokům potřebovali. Seznam Zprávy také zjistily, že s Černyšovem spolupracuje mimo jiné i společnost, v níž vlastní kontrolní balík akcií ruský stát.

„O článcích odhalujících jméno víme, nicméně je nebudeme nijak komentovat,“ uvedl mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Bližší podrobnosti pak Národní centrála proti organizovanému zločinu odmítla sdělit i k indiciím, že útoky hackerů byly vedeny z Ruska.

„Mohu uvést, že některými kybernetickými útoky na nemocnice se náš útvar zabývá, jakékoliv podrobnosti však uvádět nemůžeme z důvodu, aby nedošlo k ohrožení trestního řízení,“ napsal Seznam Zprávám mluvčí NCOZ Ibehej.

Zjištění, že stopy hackerských útoků vedou do Ruska, pak zcela odmítli komentovat i ministři české vlády.

„Probíhá policejní vyšetřování a do jeho ukončení nemohu nic komentovat,“ napsal Seznam Zprávám ministr vnitra Jan Hamáček a ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček se vyjádřil téměř shodně.

„Skutečně nemohu komentovat probíhající vyšetřování, očekávám, že o jeho výsledku budeme informováni, jakmile bude uzavřeno,“ sdělil.

Útoky na české nemocnice přitom vzbudily pobouřené reakce po celém světě. Ohradil se proti nim také americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

„Vyzýváme toho, kdo je za to zodpovědný, aby se zdržel škodlivých kybernetických aktivit zaměřených proti českému zdravotnickému systému či podobné infrastruktuře na dalších místech,“ prohlásil Pompeo. Šéf americké diplomacie také vyzval k tomu, aby byl agresor volán k odpovědnosti.

Reklama

Doporučované