Hlavní obsah

Policie vyšetřuje, za co bere poradce komunistů na poště 55 tisíc měsíčně. A proč nechodí do práce

Foto: Vojtěch Blažek

Poradce šéfa KSČM Lubomír Krejsa.

Reklama

Kriminalisté si zvou k výslechu manažery České pošty. Jak zjistil Seznam, Lubomír Krejsa měl mnoho let na ústředí České pošty utajovanou smlouvu. Nikdo ale nechce říct, jakou práci odváděl.

Článek

Nejdřív si detektivové vyžádali všechny dokumenty. Nyní si zvou postupně vysoké manažery České pošty - jak se říká v policejní mluvě - k podání vysvětlení.

Tuhle akci pražských kriminalistů spustilo červnové zjištění Seznamu, že poradce komunistů Lubomír Krejsa (do té doby veřejně prakticky neznámý člověk) má už roky ve státním podniku podezřelou smlouvu: Bere 55 tisíc korun měsíčně a přitom nechodí do práce. Nikdo nedokáže říct, co přesně dělá.

Podle informací Seznamu policisté pracují s verzí, že může jít o podvod se škodou kolem šesti milionů korun. Vyšetřovatelé ale zatím nikoho neobvinili. „Probíhá prověřování, proto nebudu poskytovat žádné bližší informace,“ uvedl Jan Lelek, obvodní státní zástupce pro Prahu 1.

Oč vlastně v příběhu běží a kdo je Lubomír Krejsa

Třiapadesátiletý inženýr má funkci místopředsedy dozorčí rady České pošty - s odměnou 60 tisíc měsíčně. Seznam zároveň vypátral, že s ním státní podnik před lety podepsal i takzvanou dohodu o pracovní činnosti. V roli „specialisty řízení požadavků“ mu pošta platí dalších 55 tisíc měsíčně.

Kromě toho Krejsovy služby využívá i předseda KSČM Vojtěch Filip. Krejsa je jeho ekonomickým poradcem a jeho vliv na poště vzrostl po loňských volbách, kdy komunisté začali jednat o podpoře Babišovy vlády.

Rozhovor s Lubomírem Krejsou.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

Seznam se Krejsy v červnu ptal na podrobnosti práce pro poštu. „Já vám poděkuju za vaše zavolání a budu opravdu rád, když už mi nezavoláte,“ prohlásil Krejsa a položil telefon. A na otázku, jestli taková smlouva existuje, ještě předtím odpověděl zaskočeně a popuzeně: „Fakt? Já to ale nebudu komentovat.“

Když se pak Seznam snažil Krejsu zastihnout v práci, ukázalo se, že do ústředí pošty v Jindřišské ulici nechodí. Přitom podle interního informačního systému tam má oficiálně pracoviště. Na recepci ale v počítači nenašli jeho telefonní číslo do kanceláře. A když už se nějaké podařilo zjistit, telefon zvedla žena, která o Krejsově angažmá nic netušila.

Měl home office. Od roku 2009

Podle informací Seznamu si policie v minulých týdnech pozvala například Emílii Bobkovou, ředitelku sekce poštovní technologie. Tedy Krejsovu nadřízenou.

„Já se k tomu nemůžu vyjadřovat,“ nechtěla být konkrétní Emílie Bobková, ředitelka sekce poštovní technologie. Dělá tedy Krejsa nějakou konkrétní práci? A dokázala policistům předat důkazy - například nějaké analýzy, zkrátka něco hmatatelného? „Nemůžu o tom mluvit, podepsala jsem na výslechu mlčenlivost,“ zopakovala Bobková.

Byla to právě Bobková, kdo podle interních pravidel musel na Krejsu a jeho práci dohlížet. To znamená přidělovat mu úkoly a kontrolovat ho. A právě Bobková by také měla zaznamenat, že její podřízený nechodí do práce - nebo dokonce že ani žádnou nemá přidělenou.

Někteří zástupci pošty na policii řekli, jak Seznam zjistil, že Krejsa pracoval z domova. Ostatně těžko by dojížděl denně do Prahy - trvale žije v Českých Budějovicích. Jenže home office není na poště vůbec rozšířený, navíc by musel trvat dlouhých devět let (smlouva byla uzavřená v roce 2009). A pak: Seznam má k dispozici výpis z Krejsovy karty v informačním systému pošty. Jasně tam stojí, že výkon práce má v Praze.

Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

Dohoda o pracovní činnosti navíc na poště funguje spíš jako nárazová práce. Jeden měsíc takový člověk dostane za úkol práci za desítky tisíc, jindy za polovinu - nebo také žádnou. Krejsa ale pobíral peníze v plné výši pravidelně.

Stejně tak by pošta měla být schopna policistům předložit podrobné údaje o tom, co Krejsa za roky externí spolupráce s poštou vykonal. Po zveřejnění prvních reportáží na Seznamu se o to začal zajímat i tehdejší ministr vnitra Lubomír Metnar. Vyžádal si všechny podklady s tím, že věc prověří.

Když ho ale zanedlouho vystřídal Jan Hamáček z ČSSD, na slibovanou kontrolu se tak nějak zapomnělo. „Šlo o osobní aktivitu tehdejšího ministra Lubomíra Metnara a jeho zjištění bohužel nemáme k dispozici. Ministr vnitra Jan Hamáček nicméně vedení České pošty požádá, aby mu v této souvislosti rovněž dostupné podklady poskytlo,“ řekl mluvčí ministerstva Jiří Korbel.

Na poště zase říkají, že v době střídání ministrů si zřejmě úředníci nepředali podklady, které tam ze státního podniku doputovaly. Zkrátka tam prý o nich nikdo neví.

Neřekneme, pan Krejsa to nechce

Seznam chtěl po poště podle informačního zákona vědět, jak dlouho tedy Krejsa takhle pro poštu pracuje. Právníci státního podniku žádost zamítli s tím, že Krejsa s poskytnutím údajů nesouhlasí. „Neboť by bylo porušeno jeho právo na ochranu před neoprávněným zveřejňováním osobních údajů a právo na respektování soukromého života,“ napsali právníci pošty v odpovědi na žádost o informace.

Na mlčení narazili při pátrání po vlastní ose i poslanci Pirátské strany. „Také bychom rádi věděli, co pan Krejsa na poště dělá. Interpelovali jsme ministra vnitra, ale nedostali žádnou odpověď,“ řekl Jakub Michálek, poslanec Pirátské strany.

Krejsa má na poště pověst člověka se silnými politickými kontakty - právě díky předsedovi komunistů Vojtěchu Filipovi. Po sněmovních volbách začal například v rámci dozorčí rady ostřelovat hospodaření pošty. Je prý neprůhledné, což ale nedokázal nijak doložit.

Video: Vojtěch Blažek

Seznam také popsal, jak si Krejsa loni - k šedesátitisícové odměně za dozorčí radu a 55 tisícům z dohody o pracovní činnosti - řekl ještě vedení státního podniku o další odměny za členství v dozorčí radě dceřiné firmy pošty. Plus o odměny za dobré hospodářské výsledky, které přesáhly 100 tisíc korun.

Do té doby bylo tohle členství v dozorčí radě zdarma.

Reklama

Doporučované