Hlavní obsah

Ministr prověří, proč poradce komunistů bere na poště 55 tisíc. A proč do práce nechodí

Lubomír Krejsa bere na poště 55 tisíc měsíčně, v práci ho ale podle zjištění Seznamu není možné zastihnout. O případ se už zajímá ministr vnitra Lubomír Metnar.

Reklama

Článek

Ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar se bude zabývat případem komunistického poradce, který podle zjištění Seznamu bere na České poště 55 tisíc korun měsíčně. A jak Seznam prokázal, existuje přitom velké podezření, že žádnou práci neodvádí.

„Samozřejmě mě to zajímá a nechám to prověřit,” řekl Seznamu ministr vnitra Metnar. Právě pod jeho úřad státní Česká pošta spadá.

Jde o případ Lubomíra Krejsy, který působí jako ekonomický poradce šéfa komunistů Vojtěcha Filipa. Třipadesátiletý Krejsa je od roku 2009 členem dozorčí rady České pošty. Aktuálně je jejím místopředsedou - za měsíční odměnu 60 tisíc korun.

Kromě toho má ještě na poště smlouvu jako zaměstanec. Za dalších 55 tisíc. Má pracovat v útvaru G-1, v sekci poštovní technologie jako specialista řízení požadavků.

Když se ho přitom reportér Seznamu snažil minulý čtvrtek zastihnout v kanceláři na centrále pošty v Jindřišské ulici v Praze, nepochodil. Operátor na ústředně byl v rozpacích, protože u Krejsova jména v interním systému není uvedeno žádné telefonní číslo.

Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

A když se pak reportérovi podařilo dovolat na pevnou linku, která je u Krejsova jména uvedena v mailových kontaktech ve vnitřní podnikové síti, telefon zvedla jedna z manažerek pošty. Popřela, že by na tomto čísle měl sedět člověk jménem Krejsa.

Krejsa o své smlouvě s poštou mluvit nechce. Když se ho na ni Seznam už před dvěma týdny zeptal, zavěsil telefon.

Kromě odměny za místopředsednictví v dozorčí radě a platu zaměstnance dostává Krejsa ještě 30 tisíc měsíčně za vedení dozorčí rady dceřiné firmy Česká pošta Security, která se podniku stará o zabezpečení poboček nebo převoz peněz. Firma byla dlouho v červených číslech, když se z nich začala loni vymaňovat, Krejsa začal brát za tuto funkci peníze. A navrch ještě dostal odměnu přes 100 tisíc (přesná částka se neví a pošta nechce nic kolem Krejsy komentovat) právě za zlepšující se výsledky firmy.

Foto: Vojtěch Blažek

Krejsa také patří ke kritikům hospodaření České pošty - a stále hlasitěji se začal podle informací Seznamu ozývat po volbách. Když začalo být jasné, že Andrej Babiš bude pro podporu své vlády potřebovat i hlasy KSČM. Ostatně předseda Vojtěch Filip otevřeně říká, že komunisté chtějí mluvit do vedení státních firem, neboť jde o „návrat k ústavnosti”.

Reklama

Doporučované