Hlavní obsah

Policie zabavila statisíce roušek. Kraj se obával, že budou vyvezeny

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Ministerstvu zdravotnictví bylo nabídnuto šest milionů roušek po 32 korunách.

Reklama

V příběhu figuruje jméno podnikatele, který má v Praze čínskou restauraci a letěl loni s prezidentem Zemanem do Číny.

Článek

Policisté mají za sebou z noci z úterý na středu - jak uvedl ministr vnitra Jan Hamáček - první zásah proti spekulantům s rouškami.

Ve skladu v Lovosicích zadržela policie vedle 680 tisíc roušek také 28 tisíc respirátorů. Seznam Zprávy zjistily, že v příběhu se objevuje i jedno překvapivé jméno - jde o muže, který byl na seznamu lidí, kteří letěli loni s prezidentem Milošem Zemanem do Číny.

Policisté totiž v noci na středu zasahovali v celním skladu, který si v Lovosicích nedaleko dálnice D8 pronajímá firma, která má jinak sídlo v Praze a nabízí přepravní služby.

Podle obchodního rejstříku má ve firmě největší podíl ve výši pětatřiceti procent podnikatel, jenž Praze také provozuje restauraci a s Milošem Zemanem byl na zmíněné cestě.

Jednatelka společnosti Seznam Zprávám potvrdila, že policie se o její firmu v souvislosti se zásahem zajímá.

„Od dnešního dne to s úřady řešíme, zatím vám k tomu nic moc říct nemohu,“ uvedla.

Nevysvětlila tedy, jak se zadržené roušky a respirátory do skladu firmy v Lovosicích dostaly, kdo je tam přivezl.

„Snad se to brzo vše vyjasní,“ dodala jednatelka.

Advokát firmy, který požádal redakci, aby ve vypjaté době neuváděla její název, uvedl, že jeho „klient toliko zajištuje pro třetí osoby celní služby a zboží u něj měla třetí osoba“. Podle advokáta „nešlo o zboží jeho klienta“.

Redakce údaje o firmě zná, ale rozhodla se žádost a důvody k anonymizaci respektovat.

Případ se podařilo rozkrýt ve spolupráci s pracovníky Ministerstva zdravotnictví. Na ně se podle zdrojů Seznam Zpráv obrátili zástupci jisté firmy, kteří dodání roušek slibovali.

„Naši kolegové z týmu nákupů na Ministerstvu zdravotnictví odhalili tuhle spekulaci,“ komentoval na Twitteru ministr Adam Vojtěch (za hnutí ANO).

Podle informací z jeho úřadu zástupci nabízeli, že dodají státu okamžitě šest milionů roušek za cenu 32 korun za kus. Tedy celkově za 192 milionů korun. Ale pracovníkům ministerstva nechtěli dát informace, kde roušky mají.

Později pak dali ministerstvu ještě jednu nabídku na dodávku 600 tisíc roušek. Jenže vedení ministerstva se nelíbila cena, a tak se obrátilo na policii.

Na 680 tisíc roušek a 28 tisíc respirátorů si pak po zásahu policie převzal Ústecký kraj, poté však 300 tisíc roušek bylo převezeno do Prahy, zbytek zůstane v Ústeckém kraji. Ze 28 tisíc zabavených respirátorů si polovinu převezme Ministerstvo vnitra a druhá půlka zůstane Ústeckému kraji.

Seznam Zprávy získaly dokument, jím ústecký hejtman Oldřich Bubeníček rozhodl, že prostředky budou zabaveny. Uvádí se v něm, že hrozilo, že budou roušky a další ochranné pomůcky vyvezeny mimo Českou republiku.

Média mimo jiné pracovala s možností, zda policie nezasahovala ve skladech holdingu Agrofert, jehož společnosti v průmyslové oblasti v Lovosicích působí.

Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka to v odpovědi odmítl a naznačil jinou možnost.

„V Lovosicích se povídá, že tyto ochranné prostředky byly údajně nalezeny u místních vietnamských obchodníků,“ napsal Hanzelka médiím.

Pro Seznam Zprávy pak uvedl, že tato informace byla nepravdivá. „Nepotvrdilo se, omlouvám se za to,“ sdělil mluvčí Hanzelka s tím, že informaci, již předal médiím, měl ze dvou zdrojů.

Reklama

Doporučované