Hlavní obsah

Kdo je kdo v partě Nizozemců, kteří v Praze zbili číšníka. Jejich případ už řeší i diplomaté

Kdo jsou muži, kteří v Praze napadli číšníka v restauraci? Podívejte se.Video: Valérie Dvořáková

 

Reklama

aktualizováno •

Obviněno je pět ze sedmi mužů, o vazbě rozhoduje pražský soud. Obvinění požádali o konzulární pomoc.

Článek

Nizozemci, které česká policie obvinila z napadení číšníka v Praze, se obrátili o konzulární pomoc na nizozemské velvyslanectví.

S odvoláním na mluvčího nizozemského ministerstva zahraničí o tom podle agentury ČTK informovala veřejnoprávní stanice NOS.

Pražská policie ve středu podala žádost o vazbu pro dva z Nizozemců. Dvěma mužům ze sedmičlenné skupiny hrozí až deset let odnětí svobody.

Záběry incidentu:

Záznam incidentu v Praze mezi partou Nizozemců a číšníkem.Video: Jolana Humpálová

Krátce před třetí hodinou odpoledne dostal žádost o vazbu i soudce Obvodního soudu pro Prahu 1. Začíná případ studovat a rozhodnout by měl zřejmě ve čtvrtek dopoledne. Zákonná lhůta pro verdikt o vazbě skončí ve čtvrtek po páté hodině.

Kromě zmíněné dvojice sdělili policisté dalším třem mužům ze skupiny obvinění z trestného činu výtržnictví, případ by se měl řešit ve čtrnáctidenním zkráceném přípravném řízení.

Dva poslední muži ze skupiny byli propuštěni. Policie došla k závěru, že se do konfliktu nezapojili, snažili se ho spíše uklidnit.

Skupina napadla číšníka poté, co je upozornil, že na zahrádce restaurace nesmějí konzumovat svůj vlastní alkohol. Podle policie muži z Nizozemska zaútočili na personál restaurace. Jednoho číšníka povalili na zem, zkopali ho a bili ho pěstmi. Pachatelé byli zadrženi v pondělí na Letišti Václava Havla.

O události píší i nizozemská média. Server listu Algemeen Dagblad uvedl, že sedm Nizozemců přijelo do Prahy proto, aby oslavili nadcházející svatbu jednoho z nich. Jeden ze skupiny přátel pracuje u amsterodamské policie. Informace nizozemských médií, že dva z obviněných jsou bývalí íránští policisté a další příslušníkem nizozemské policejní jednotky, česká policie nepotvrdila.

Reklama

Doporučované