Hlavní obsah

Policie zatkla korunního svědka korupční kauzy na vrchním soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Policisté si přišli pro Ladislava Kirschnera proto, že se vyhýbal nástupu do vězení.

Reklama

Zatčení nesouvisí se samotnou korupční kauzou soudce vrchního soudu, korunní svědek Ladislav Kirschner se vyhýbal nástupu do vězení.

Článek

Policie v pátek večer zatkla korunního svědka v korupční kauze soudce vrchního soudu Zdeňka Sováka.

Zatčení nesouvisí přímo s korupční kauzou, ale s tím, že bývalý policista Ladislav Kirschner, který na Sovákův případ upozornil, se vyhýbal nástupu trestu, k němuž byl odsouzen v minulém roce.

V pátek kolem 19. hodiny policie Ladislava Kirschnera převezla do věznice se zvýšenou ostrahou, kde si má odpykat sedmiletý trest.

„Mohu vám říci, že byl zadržen a převezen do výkonu trestu, nesouvisí to ale s žádnou novou trestnou činností, nastoupil do výkonu trestu ve starší věci, za kterou byl odsouzen,“ řekl Seznam Zprávám Kirschnerův advokát František Výmola.

Mluvčí Generálního ředitelství Vězeňské služby Kirschnerův nástup do vězení nepopřela, ale odmítla jakýkoli komentář.

„Ke konkrétním osobám se nemohu vyjadřovat,“ napsala redakci mluvčí Petra Kučerová.

Informace však redakci potvrdil i jeden z podnikatelů, které Kirschner v minulosti vydíral a okradl.

„Ano, večer ho policie zadržela v mém objektu, kde nezákonně bydlí i s rodinou,“ řekl podnikatel. Jméno zveřejnit nechtěl, v minulosti ho totiž před Kirschnerem chránila policie.

„Vyhrožoval mně i celé mé rodině, dokonce jsme měli půl roku policejní ochranu,“ připomněl tento muž.

Bývalý policista Ladislav Kirschner byl od roku 1995 odsouzen za podvody a vydírání několikrát. Do vězení ale nikdy nenastoupil.

Tvrdil totiž, že trpí nevyléčitelnou psychickou chorobou. V říjnu minulého roku mu však jeho nemoc Nejvyšší soud neuvěřil a potvrdil nepodmíněný sedmiletý trest.

Kirschner pod různými záminkami vylákal z třech podnikatelů bezmála 40 milionů korun. Když je chtěli zpět, začal jim vyhrožovat.

V případu soudce vrchního soudu, v němž Kirschner vystupuje jako klíčový svědek, jde podle policejních dokumentů o to, že soudce Zdeněk Sovák a jeho komplic chtěli podle detektivů získat na úplatcích až 50 milionů.

Reklama

Související témata:

Doporučované