Hlavní obsah

Policie zatkla mladíka, který se staral o virtuální tržiště s drogami

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Česko devatenáctiletého programátora vydalo ke stíhání do Dánska, tržiště policisté zablokovali.

Článek

Policie zatkla devatenáctiletého Čecha, který podle ní spravoval mezinárodní virtuální tržiště Atlayo. Lidé na platformě obchodovali s drogami, zbraněmi a dalším nelegálním zbožím a službami. Informaci dnes přinesla Česká televize, které ji sdělil ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych. Česko programátora vydalo ke stíhání do Dánska, tržiště policisté zablokovali.

„Tuto osobu měla česká policie v hledáčku už v minulosti, protože byla prověřována v souvislosti s vytvořením tržiště, kde se obchodovaly obdobné nelegální komodity. Podle slov odborníků, kteří přišli do styku s jeho dílem, se jedná o velmi schopného programátora,“ uvedl Frydrych.

Server iROZHLAS.cz napsal, že tržiště fungovalo jak ve skrytém prostředí darknetu, tak i ve veřejné části internetu, kde na něm s drogami obchodovalo přes 450 000 lidí. Na darknetu měla platforma podobu sociální sítě, kde se v rámci uzavřených skupin prodávaly například pornografické materiály.

„V tomto případě to pro Českou republiku vlastně znamená, že jsme se poprvé přímo podíleli na shození takové sítě,“ řekl Českému rozhlasu Radiožurnálu Frydrych.

Dánská policie zatkla ještě další dva muže ve věku 23 a 29 let. Podle dánského rozhlasu DR.dk se přes sociální síť obchodovalo od jara 2018 s velkým množstvím kokainu a dalších návykových látek. Dánští policisté se případem zabývají od loňského srpna.

Reklama

Související témata:

Doporučované