Hlavní obsah

Policii opouští elitní detektiv, pod něhož spadala i vražda bosse Mrázka

Foto: Profimedia.cz

Reforma policejních orgánů by měla začít na začátku dubna.

Reklama

Chystané změny uvnitř policie provází chaos. Podle zjištění Seznam Zpráv kvůli tomu odchází do civilu zkušený policejní ředitel Michal Foit. Exodus kvalitních detektivů tak pokračuje.

Článek

Nervozita v nejvyšších patrech české policie sílí. Na začátku dubna má začít fungovat nová zastřešující instituce Národní kriminální úřad, v jehož rámci se má nastartovat i nové centrální analytické pracoviště. Reorganizace policejních struktur však necelé dva měsíce před jeho spuštěním doprovází nejasnosti, což se řadě elitních policistů nelíbí.

Podle informací Seznam Zpráv odchází do civilu ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování (ÚSKPV) Michal Foit. „Mohu potvrdit, že jsem si tento týden podal žádost o propuštění ze služebního poměru příslušníka PČR. Odcházím po 33 letech a je to mé rozhodnutí,“ potvrdil Seznam Zprávám plukovník Foit, jehož úřad se stará o metodiku, vzdělávání a koordinaci vyšetřování.

Právě pod tento úřad spadal mimo jiné proslulý tým Tempus, který má na starosti nevyřešené vraždy. Třeba i tu bývalého bosse podsvětí Františka Mrázka, který byl zastřelen v lednu 2006.

Michal Foit měl vedle toho na starosti i takzvaný tým Reforma, který měl vyhodnotit situaci ve vyšetřovatelském útvaru Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) a navrhnout změny ve struktuře jejího fungování. Ani po roce však nevznikl přesný plán, jak centrálu nově uspořádat a činnost zefektivnit. To v poradní skupině vztahy zhoršilo.

Loni před Vánocemi policejní prezident Jan Švejdar připustil, že tisícihlavá NCOZ , která vznikla před třemi lety kontroverzním sloučením protikorupční a protimafiánské policie, by se mohla rozdělit. Zmínil, že ve hře je varianta oddělení sekce terorismu a extremismu a sekce kybernetické kriminality.

Foit nechtěl komentovat přesné důvody svého odchodu. Podle zdrojů Seznam Zpráv však nesouhlasil s nastavením nové reformy, nebyl rovněž ani příznivcem poslední velké policejní proměny z roku 2016, která vytvořila právě protimafiánskou centrálu.

Stíny „proslulé“ reorganizace

Dochází tedy k podobnému jevu jako před necelými čtyřmi roky. Na jaře roku 2016 Policejní prezidium pod vedením Tomáše Tuhého a ministerstvo vnitra Milana Chovance (ČSSD) přišly zcela neočekávaně s policejní reorganizací, v jejímž důsledku odešel od policie tehdejší ředitel protimafiánského útvaru Robert Šlachta se svým týmem. Tento útvar se slučoval s protikorupční jednotkou. Policejní reorganizace tehdy málem položila vládu Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Od té doby policii opustila řada kvalitních vyšetřovatelů, atmosféra v bezpečnostních sborech zhoustla a nejinak tomu bude i nyní.

Když loni v prosinci policejní prezident Švejdar komentoval nyní prosazované změny ve struktuře policie, sám přiznal, že plán zatím není geometricky přesně narýsován. „Komunikace ohledně postavení útvarů a Národního kriminálního úřadu probíhá a probíhat ještě bude,“ řekl tehdy Švejdar.

Právě zmiňovaný Šlachta loni v prosinci chaotické reformy NCOZ označil za hloupost. „Než jsem musel odejít, tak kyberkriminalita spadala pod náš útvar asi tři čtvrtě roku. Bylo to z toho důvodu, aby to bylo co nejblíže výkonu, protože zločiny na internetu souvisejí s další trestnou činností. Stejně tak boj proti terorismu,“ uvedl pro Seznam Zprávy Šlachta. „Ale to, že někdo vytvořil tak obrovskou centrálu a teď neví, co s tím, už je věc jiná,“ dodal někdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).

Reklama

Doporučované