Hlavní obsah

Policii se nepodařilo exsenátora Nováka obvinit. Dokumenty poslali jen poštou

Alexandr Novák bude čekat na rozhodnutí o vydání do ČR ve vazbě.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Vydání Alexandra Nováka do Česka se zkomplikovalo. Německé státní zastupitelství požaduje detailní důkazy.

Článek

Bývalý senátor Alexandr Novák je už čtyři měsíce zadržován v Německu jako jedna z hlavních postav případu podvodů s evropskými dotacemi.

Loni na podzim bylo v případu obviněno 23 lidí, ale Novákovi čeští vyšetřovatelé dosud obvinění nepředali.

Seznamu to potvrdil Novákův spolupracovník, který bývalého senátora za ODS navštívil přímo ve vazbě v Německu.

Tento zdroj popsal, že Novákovi sice čeští vyšetřovatelé poslali obvinění poštou, jenže nemají jeho podpis, že by si obvinění převzal. A bez toho nemůže být trestní stíhání zahájeno.

Žalobce Tomáš Minx tuto skutečnost na dotaz Seznamu nepopřel. „Nebudu žádné takové informace potvrzovat ani vyvracet,“ řekl.

Video: Zvrat v miliardové dotační kauze.

Ve vazbě v Německu je Novák od loňského 24. prosince, kdy byl zadržen na základě eurozatykače na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem.

Čeká tu, zda bude vydán české justici, německý soud však toto rozhodnutí v pátek odložil.  „Vrchní zemský soud ve Frankfurtu nad Mohanem rozhodnutím z 21. dubna 2017 nařídil pokračování vazby,“ uvedla v mailové odpovědi pro Seznam mluvčí frankfurtského soudu Gundula Fehnsová-Böerová.

Dodala, že o vydání Nováka do Česka se bude rozhodovat na začátku května.

Vydávací řízení s Novákem se podle informací Seznamu protahuje i proto, že státní zastupitelství v Německu požadovalo po českých žalobcích detailně doložit, jak se Novák na manipulacích s dotacemi podílel.

Jestli takové důkazy české státní zastupitelství v ruce má a do jaké míry je do Německa poslalo, se Seznamu nepodařilo zjistit. Žalobce Minx se o detailech odmítá bavit.

A mluvčí vrchního státního zastupitelství ve Frankfurtu Alexander Badle ve svém vyjádření pouze obecně připustil, že na základě českých dokumentů je vydání Nováka možné.

O Novákově roli v machinacích při výslechu promluvil bývalý ředitel dotačního úřadu Petr Kušnierz. Policistům popsal mimo jiné příběh, že mu Novák v sídle své firmy v Chomutově řekl, aby dotaci zhruba dvacet milionů poslal do penzionu U Karla IV. v Kadani.

Reklama

Doporučované