Hlavní obsah

Bruselská policie honila řidiče, řekl jim, že má auto plné výbušnin. Bomba se nenašla

Bruselská policie po honičce zneškodnila auto, ve kterém měla být bombaVideo: AP

 

Reklama

Řidič několikrát projel na červenou. Zastavily ho až policejní výstřely.

Článek

Belgická policie zadržela dnes večer v metropoli Bruselu ujíždějícího řidiče, který po svém zatčení tvrdil, že v jeho vozidle je bomba. Přivolaní pyrotechnici ale žádnou výbušninu nenašli. Podle mluvčí bruselské prokuratury je pachatel duševně nevyrovnaný.

Podle belgického listu La Derniere Heure policie začala stíhat vozidlo poté, co projelo několikrát na červenou. Zablokovat ho v jízdě se jí podařilo až napodruhé srážkou s policejním autem. Neúspěšně se jej předtím pokusila zastavit střelbou do pneumatik. Při zadržení řidič policistům řekl, že je v jeho voze bomba.

Kolem místa incidentu byl proto vytvořen bezpečnostní okruh, který policie uzavřela. Vesměs v místních obchodech dočasně uvízlo přes 400 lidí. Podle agentury Reuters zaslechli poté svědci v okolí dva kontrolované výbuchy.

„Jde o mentálně vratkou osobu. Vojáci nenašli žádné výbušniny ve vozidle," sdělila podle Reuters mluvčí prokuratury. Podle ní je zadržený původem z Rwandy a není známo, že by byl v policejním rejstříku podezřelých osob.

Podle La Derniere Heure je pachatelem pravděpodobně 36letý Jean-Claude Nshuti. Vozidlo údajně mělo německou poznávací značku.

Honička skončila v bruselské čtvrti Molenbeek, ve které žijí především lidé původem z arabských zemí severní Afriky. Ve čtvrti ale bydleli také islámští extremisté, kteří v listopadu 2015 podnikli krvavý teroristický útok v Paříži.

Reklama

Doporučované