Hlavní obsah

Politici si připomněli vznik státu na Vítkově. Letos ale každý zvlášť

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Miloš Zeman na Vítkově 28. října 2020.

Reklama

Představitelé státu připomněli vznik samostatného státu položením věnců u hrobu Neznámého vojína na pražském Vítkově. Tradiční pietní akt byl kvůli epidemické situaci zrušen, politici na památné místo přijížděli individuálně.

Článek

K národnímu památníku jako první dorazil prezident Miloš Zeman, s časovými odstupy následovali předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), místopředseda Sněmovny Tomio Okamura (SPD), premiér Andrej Babiš (ANO), ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO), pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) či pražský arcibiskup Dominik Duka. Pieta se koná bez vojenských poct, chybí čestná jednotka, nosiči věnců, vojenská hudba nebo historické prapory. Místo hlídají policisté.

Česká republika si dnes připomíná výročí 102 let od chvíle, kdy bylo na sklonku první světové války vyhlášeno samostatné Československo. Státní svátek 28. října tradičně doprovázejí pietní a slavnostní akce, letos byla ale většina z nich zrušena kvůli epidemii nového typu koronaviru.

Babiš ČTK a České televizi po položení věnce řekl, že i v době pandemie je důležité si dnešní nejvýznamnější státní svátek připomínat. „Je důležité znovu apelovat na lidi, abychom se semkli a toto období překonali. Jsem přesvědčen, že to překonáme a vyjdeme z této doby posíleni. Že se vrátíme k úspěchům, které jsme měli, než přišla pandemie,“ uvedl.

Podobně hovořil i Vystrčil. „V minulosti jsme překonali i horší situace než pandemie, přese všechno se máme docela dobře. Pokud si to uvědomíme, začneme víc držet pospolu a víc dodržovat základní pravidla, tak si myslím, že tu současnou krizi překonáme a vyjdeme z ní třeba silnější,“ uvedl.

Hřib řekl, že republika od svého vzniku čelila řadě výzev. „Všechny zvládla překonat a jsem přesvědčen, že překonáme i tuto,“ uvedl. Za inspiraci označil nasazení a obětavost zdravotníků. Duka řekl, že situace není pro nikoho příjemná. „Ale myslím, že tento den si zaslouží naši přítomnost a vzdání úcty těm, kdo se zasloužili za vznik samostatného Československa,“ konstatoval.

Reklama

Související témata:

Doporučované