Hlavní obsah

Politická kampaň přímo ve škole. Inspekce potvrdila, že překročila pravidla

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Hnutí ANO pořádalo v Praze sousedské večeře. Ani to ale k vítězství ve volbách nestačilo.

Reklama

Politikem může být i ředitel školy. Kandidát hnutí ANO Libor Bastl však nedokázal rozlišit, kdy dělá politiku a kdy řídí vyučování.

Článek

Ve své kampani do místního zastupitelstva v Praze 7 zaměstnal i své studenty na soukromé Vyšší odborné škole cestovního ruchu a mezinárodního obchodního styku. Ti si stěžovali a Česká školní inspekce nyní případ uzavřela s tím, že stížnost je důvodná.

„Ředitel školy připustil, že je možné, že na akcích školy mohlo dojít k takovému nevhodnému jednání studentů či pedagogů, které mohlo být vyloženo jako činnost na podporu jeho politické kandidatury,“ píše se ve zprávě inspekce, kterou má Seznam k dispozici.

Ještě před tím, než pan Bastl uspěl ve volbách a stal se zastupitelem v Praze 7, se rodiče studentů na Ministerstvu školství ohradili proti tomu, že v rámci výuky studenti rozdávají volební letáky svého ředitele a kandidáta.

Ve škole totiž patří do výuky, že studenti plánují a organizují výlety zdarma pro veřejnost. Aby naplnili kapacitu zájezdů, rozdávají propagační letáky, které jim škola poskytuje. V týdnech před volbami však letákům dominovala Bastlova agitace v barvách hnutí ANO.

První stránka letáků, které museli studenti VOŠ rozdávat.

Vyšší odborná škola teď sice musí k postoji inspekce zaujmout stanovisko, řediteli Bastlovi to však zastupitelský mandát v Praze 7 nevezme.

„Předali jsme výsledek šetření stížnosti k dalšímu řízení zřizovateli školy, který je povinen informovat Českou školní inspekci o vyřízení stížnosti a o opatřeních přijatých k nápravě zjištěného stavu,“ sdělil Seznamu náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Zřizovatelem soukromé školy je podle rejstříku České školní inspekce matka ředitele Bastla Zdenka Bastlová. Podle ministerstva školství ale vykonává činnost školy stejnojmenná společnost, jejímž jednatelem je Libor Bastl. Za zřizovatele proto sám rozhodne, jaká opatření přijme.

Seznam se s ředitelem Bastlem i jeho matkou pokusil hovořit. Na volání ani e-mailové zprávy ale nikdo neodpověděl.

Pokud přitom zřizovatel nezjedná nápravu, může dojít dokonce k vymazání školy z registru, tedy k jejímu faktickému konci. „Návrh na zahájení řízení o výmazu školy může ministerstvu podat přímo i ústřední školní inspektor. Tato pravomoc ústředního školního inspektora existuje právě proto, že u neveřejných škol a školských zařízení může být v některých situacích kontrola ze strany jejich zřizovatelů pouze formální,“ dodává mluvčí Ministerstva školství Jarmila Balážová.

Nechtěný kandidát a vrácený dar

Hnutí ANO skončilo v Praze 7 se ziskem 7,5 procenta na čtvrtém místě a získalo dva zastupitele. Libor Bastl díky preferencím do zastupitelstva vyskočil ze třetího místa kandidátky, společně s ním je v zastupitelstvu předseda oblastní organizace hnutí ANO Michal Hašek.

Přitom, jak Seznam už popsal, Libor Bastl původně na kandidátce hnutí ANO v Praze 7 vůbec nebyl. Na třetí místo ho dosadilo vedení Babišova hnutí, oblastní organizace proti jeho zařazení na listinu protestovala.

Kandidátky se uzavíraly na přelomu června a července a v polovině června přišel na účet hnutí ANO finanční dary od matky pana Bastla. Nejprve 500 tisíc a za několik dní 200 tisíc.

Na začátku srpna však hnutí ANO celých 700 tisíc paní Bastlové vrátilo, a to včetně úvěrového zhodnocení ve výši 51 korun.

Ze strany ANO šlo o zcela ojedinělý krok. Ani paní Bastlová ani hnutí ANO však důvod vrácení daru neobjasnily.

Soudy nového zastupitele

Nový zastupitel Libor Bastl bude také ve zvláštním postavení. S Městskou částí Praha 7 se totiž ve dvou případech soudí. V prvním případě jde o už deset let trvající spor o nájemné v původní budově školy na Ortenově náměstí. Podle žaloby, kterou má Seznam k dispozici, jde o neuhrazenou částku ve výši 1 855 651 korun.

Ve druhém případu, jenž běží od srpna letošního roku, napadl Libor Bastl soudně výpověď z nájemní smlouvy, kterou od městské části dostali. Právě záchrana soukromé školy byla jedním z důvodů, proč se Libor Bastl rozhodl kandidovat do zastupitelstva.

Výsledek šetření České školní inspekce zaskočil předsedu oblastní organizace hnutí ANO v Praze 7 Michala Haška. Oficiální usnesení k celé situaci hnutí plánuje na příští týden. „O účasti studentů na politické kampani pana Bastla jsme se dozvěděli až z médií. Co můžu říct ale už teď, že určitě došlo ke kolizi minimálně s morálním kodexem hnutí,“ dodává Hašek.

Reklama

Doporučované