Hlavní obsah

Politická nejistota v Německu končí. CDU/CSU a SPD se dohodly na pokračování velké koalice

CDU/CSU kancléřky Merkelové a SPD se dohodly na pokračování velké koalice.Video: AP

 

Reklama

Konzervativní unie CDU/CSU a SPD se dohodly na pokračování vládní koalice. Německu budou společně vládnout už potřetí za poslední čtyři volební období.

Článek

Německo nejspíš znovu povede velká koalice kancléřky Angely Merkelové. Konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) se totiž po celonočním jednání dohodly na znění koaliční smlouvy. Informace německých médií dopoledne potvrdili představitelé vznikající vlády. Ta by mohla složit přísahu v první polovině března, tedy téměř půl roku po zářijových parlamentních volbách. 

Vyjednávání mělo původně skončit už v neděli, proměnilo se však ve čtyřiadvacetihodinový maraton schůzek šéfů trojice stran i širších vyjednávacích týmů, který se ke konci podařilo dotáhnout až dnes dopoledne. Spory se během noci vedly jak o programu, tak o rozdělení ministerstev. Podle agentury DPA je však stále ještě potřeba dojednat některé podrobnosti.

Dohodu trojice stran dopoledne potvrdil mimo jiné šéf kancléřství a úřadující ministr financí Peter Altmaier (CDU). „Máme koaliční smlouvu, která pro velmi mnoho občanek a občanů představuje pozitiva,“ řekl novinářům s tím, že se teď musí jít po celonočním jednání osprchovat. Šéf poslanců CSU Alexander Dobrindt zase podotkl, že už je načase, aby spolková republika měla novou vládu. „Takže je to dobré ráno,“ uvedl.

Pokud jde o personální otázky, unie CDU/CSU vyšla výrazně vstříc sociálním demokratům. SPD obsadí ministerstvo financí, které je po postu kancléřky všeobecně považováno za druhou nejdůležitější vládní pozici. Straně mají zůstat také resorty zahraničí a práce, které chtěla. Ministrem vnitra se v nové vládě má stát šéf CSU a končící bavorský premiér Horst Seehofer. Konzervativní unie má nově vést ministerstvo hospodářství.

Koaliční smlouvu, kterou by už dnes trojice stran mohla představit veřejnosti, budou v příštích týdnech schvalovat sjezdy CDU a CSU a také vnitrostranické referendum SPD. Právě souhlas více než 460 000 sociálních demokratů není ale úplně jistý, řada straníků totiž další vládu pod vedením Merkelové odmítá. Pokud ho nakonec udělí, mohla by už třetí velká koalice za poslední čtyři volební období vzniknout v první polovině března. Vytváření vlády v Německu ještě nikdy netrvalo tak dlouho jako nyní.

Reklama

Související témata:

Doporučované