Hlavní obsah

Poloprázdné ulice a metro. Podívejte se na skutečné covidové Tokio

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Historická oblast Tokia bez lidí.

Reklama

Reportéři Seznamu mohli po 14 dnech nahlédnout do olympijského Tokia, které pro ně bylo doteď uzavřené. Špatná situace kvůli koronaviru je znát vedle sportovišť také v ulicích japonské metropole.

Článek

Olympiádu sledujeme přímo v Tokiu s fotografem Davidem Neffem už více než 14 dní. Dosud jsme se řídili celou řadou pravidel a omezení včetně toho, že jsme se museli pravidelně testovat. Mohli jsme být buď na hotelu, nebo jet na sportoviště. Japonská metropole jako taková nám zůstávala uzavřená.

Po 14 dnech v Japonsku se ale pravidla pro každého uvolňují. Od organizátorů her jsme dostali kartu, která nám umožňuje využívat městskou hromadnou dopravu a díky níž je možné chodit po ulicích. Toho jsme také využili a podívali jsme se na místo, které je za normálních okolností hojně navštěvované Japonci i zahraničními turisty.

Vydali jsme se do části Tokia, která se jmenuje Asakusa. Pro představu, je to historická čtvrť jako v Praze třeba Malá Strana. Na místo přijíždíme dopoledne. První, co vidíme, je vstupní brána s velkým červeným lampionem. Za ním je dlouhá ulice tvořená stánky. Jen málokteré jsou ale otevřené a často vidíme stažené rolety a na nich japonské nápisy.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Prostor před buddhistickým chrámem v Tokiu bez lidí.

Fotograf David Neff na tomto místě byl před pandemií koronaviru a místo nepoznává.

„Běžně toto místo tepe radostí a jsou zde davy lidí. Třeba japonské rodiny tady stráví celý den a obléknou se například do tradičního oblečení. Dnes ale vidím ponurou atmosféru, nejsou tady téměř žádní lidé a vytratila se radost. V Tokiu jsme byl mnohokrát a do Asakusy jsem se vždy těšil na skvělou atmosféru. Připomíná to Staroměstské náměstí v době lockdownu,“ říká mí na místě fotograf a kolega v jedné osobě.

Prodavač v jednom z mála otevřených stánků se sladkostmi nám hned po našem příchodu začíná nabízet své zboží a vybízí nás, ať si něco koupíme. Důsledky covidu pociťuje už dlouho.

„Mnoho Japonců sem v poslední době nechodí, o turistech ani nemluvím. Za všechno může covid-19, já mám ale otevřeno a mít budu. Doufám, že se situace zlepší,“ vysvětluje mi situaci japonský prodavač za plexisklem v obligátní roušce.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Prodavač sladkostí, který má otevřeno i během nouzového stavu.

Po celou dobu našeho pobytu v Japonsku člověk žasne nad tím, jak moc jsou všichni disciplinovaní ohledně nošení roušek. I když v Tokiu panují tropické teploty a dnes bylo kolem 35 stupňů, není vidět nikdo, kdo by ochranu nosu a úst neměl. To jedna z věcí, která velmi dobře ilustruje, jak moc se Japonci koronaviru obávají a berou ho vážně.

S přibývajícím časem začíná otevírat více stánků, i lidí kolem poledne přibylo. Rozhodně se ale nedá mluvit o davech, které tu jsou bežné. Zajímavostí bylo, že jsme viděli Japonce, kteří se přišli vyfotit k buddhistickému chrámu, a sice v tradičních oděvech a opět v roušce.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Japonky v tradičních oděvech v Tokiu.

Po 14 dnech můžeme využívat i městskou hromadnou dopravu. Oproti pražskému metru je to tokijské jedno velké bludiště. I tady jsou vidět všudypřítomná covidová opatření. Uvnitř souprav Japonci nesedí vedle sebe namačkaní, mají vedle sebe vždy prázdné místo k sezení. Ani tady nedivíme situace, kdy by se člověk prodíral davy. Je vidět, že kdo nemusí do práce, zůstává doma. V Tokiu nevídaná věc.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Metro v Tokiu v době nouzového stavu kvůli covidu-19.

Nouzový stav v Tokiu a na jižním ostrově Okinawa je prodloužený do 31. srpna. V Japonsku, které má zhruba 126 milionů obyvatel, se od začátku šíření koronaviru podle dat americké Univerzity Johnse Hopkinse prokázalo více než 900 tisíc případů nákazy a více než 15 tisíc lidí po nákaze koronavirem zemřelo.

Epidemická opatření v Japonsku fungují z větší části na dobrovolné bázi a mnozí lidé jsou již méně ochotni zůstávat doma. Omezit provoz odmítají také některé bary. Plné očkování má v Japonsku méně než 30 procent obyvatel.

Reklama

Doporučované