Hlavní obsah

Polovina Britů brexit nechápe. A kam zemi vede vláda, netuší tři čtvrtiny

Tři čtvrtiny Britů nemá tušení, co chce vláda Theresy Mayové s EU vyjednat.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Brusel varuje, že dohoda o přechodném období po brexitu není vůbec jistá.

Článek

Britská premiérka Theresa Mayová během několika příštích týdnů vystoupí s projevy, v nichž nastíní cestu Británie z Evropské unie; první z nich se čeká příští týden. Podobné proslovy chystají i někteří ministři její vlády.

Británie doufá, že příští měsíc uzavře dohodu o přechodném období po brexitu a že během letoška vyjedná dlouhodobou obchodní smlouvu. Nicméně Brusel dal tento týden najevo, že dohoda o přechodném období vůbec není jistá a že Londýn musí dát najevo, co od Unie chce.

„Je to v našem zájmu a je to v zájmu EU. Myslím, že zdravý rozum zvítězí,” odpověděla britská ministryně pro mezinárodní rozvoj Penny Mordauntová na otázku, zda se dohody o přechodném období podaří dosáhnout.

Mayová a její kolegové z vlády o různých aspektech britského odchodu z EU chtějí mluvit v sérii projevů, pro něž se vžilo označení „cesta k brexitu”.

Podobné proslovy by měli britští politici směřovat také ke svým spoluobčanům. Průzkum deníku The Independent totiž ukázal, že drtivá většina Britů vůbec netuší, co a proč chce vláda dojednat. Polovina jich navíc brexitu vůbec nerozumí.

A aby toho nebylo málo, z řad zavilých odpůrců Evropské unie se ozývají i hlasy, že by se referendum mohlo opakovat. Podívejte se nahoře ve videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované