Hlavní obsah

Polovina „problematické" nafty z Kraillingu je zpět v českých skladech

Současný šéf SSHR Pavel Švagr o kauze Viktoriagruppe - chce o ní napsat i knihu.

 

Reklama

Polovina nafty, která byla pro Česko dva roky nedostupná a uvězněná ve skladu zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe v Německu, bude do týdne zpět v České republice.

Článek

Každý týden přijedou z německého Kraillingu dva vlaky plné české nafty. Kvalita paliva je zatím odpovídající, ale už teď je jasné, že zhruba 6,3 milionu litrů chybí.

„Ten příběh je hodně zajímavý, a pokud dobře dopadne, mám chuť o tom napsat knihu," říká předseda Státní správy hmotných rezerv Pavel Švagr.

„Je tam hodně zvratů, hodně peripetií, hodně nestandardností," vypočítává důvody, proč by příběh o uskladnění české nafty v Německu, o niž málem nakonec Česko přišlo, mohl vydat na poutavé čtení.

O tom, že budou české zásoby nafty svěřeny do rukou německé soukromé společnosti, rozhodla česká vláda v roce 2010.

O čtyři roky později společnost Viktoriagruppe zkrachovala a po vyhlášení insolvence firmy se Česko ke své naftě za 1,2 miliardy korun nemohlo skoro dva roky dostat.

Premiér Bohuslav Sobotka tuto kauzu označil jako jednoho z největších kostlivců, kterého po nástupu do vlády v roce 2013 zdědil.

Podle Švagra je však kauza také zkušenost pro Státní správu hmotných rezerv. „Je to největší logistická operace v historii správy, takže samozřejmě je to velmi dobré cvičení, které znamená, že už nás vlastně žádná krize ani nemůže překvapit," dodává.

O českých problémech s naftou z Německa se mluví i ve Finsku. Negativně.

Kauza podle něho už přerostla i hranice Česka.

„Je to asi 14 dnů zpátky, kdy u nás byla delegace z Finska a i tam, jak se ukázalo, je Viktoriagruppe známá. Negativně - v otázce: jak jste mohli takovou smlouvu dopustit," dodává Pavel Švagr.

Reklama

Doporučované