Hlavní obsah

Polská „národní karanténa“ nevydržela ani den

Foto: Profimedia.cz

Polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski.

Reklama

Polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski ve čtvrtek oznámil, že země přejde do národní karantény. O lockdown prý nepůjde. V pátek ráno už jde podle mluvčího vládnoucí strany jen o „rozšířenou etapu odpovědnosti“.

Článek

Nemají systém PES, ale různé bezpečnostní úrovně. Polská vláda, stejně jako ta česká, ale vlastní nastavená pravidla nerespektuje a mění je za pochodu. A stejně jako ta česká se přitom nevyhýbá komunikačním katastrofám.

Ministr zdravotnictví Adam Niedzielski ve čtvrtek odpoledne oznámil, že Polsko čeká tzv. národní karanténa. To je v polském protiepidemickém systému vzletné označení pro lockdown země. Platit bude od 28. prosince do 17. ledna a počítá s uzavřením hotelů, sjezdovek, sportovišť a některých obchodů ve velkých obchodních centrech. Součástí je i zákaz vycházení na silvestra od 19 hodin večer do 6 hodin do rána na Nový rok.

Ve skutečnosti „rozšířená etapa odpovědnosti“

V pátek ráno byla ale národní karanténa tatam. Mluvčí vládnoucí strany Právo a spravedlnost Radosław Fogiel v soukromé televizi TVN řekl, že došlo k chybě v komunikaci a že se ministr ve svém pracovním zápalu spletl. Mluvit o národní karanténě je podle Fogiela předčasné.

„Máme co do činění s prodloužením toho, co premiér Mateusz Morawiecki nazval obdobím 100 dnů solidarity. Premiér tu mluví o rozšířené etapě odpovědnosti, národní karanténa je blíž lockdownu a to není situace, kterou máme v Polsku,“ tvrdí Fogiel. Mluvčí ministerstva zdravotnictví pak dovysvětlil, že skutečně nejde o národní karanténu, kterou v listopadu definoval premiér jako výrazné omezení pohybu. O informační chaos ale prý nejde.

Už ve čtvrtek vzbudilo vyhlášení národní karantény podiv u některých novinářů a politiků. Liberální deník Gazeta Wyborcza upozorňuje, že avizované zpřísnění opatření nerespektuje kritéria „pěti úrovní bezpečnosti“, která na začátku listopadu představil premiér.

Národní karanténa, jež obsahuje i zákaz vycházení, má podle tabulek nastat, pokud by sedmidenní průměr nově nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel přesáhl číslo 70. Ve čtvrtek to přitom bylo 26 a trend směřuje spíše k tabulkovému rozvolňování opatření.

Podle opozičních politiků to vzbuzuje otázky ohledně důvěryhodnosti dat, která vláda o epidemii koronaviru zveřejňuje. „Buď polská vláda disponuje jinými daty o nemocnosti, než jsou ta, která zveřejňuje, nebo jsou kritéria, jež vláda přijala, vadná. Ani z odpovědí nejsou pro vládu dobrá,“ uvedl v televizi TVN opoziční místopředseda Senátu Michał Kamiński.

Už v listopadu, kdy došlo k prudkému poklesu nových případů nákazy koronavirem, se ukázalo, že přepracovaní hygienici pochybili, a některé případy se tak ve statistikách neobjevily. Na nesrovnalosti v datech upozornil na Twitteru maturant Michał Rogalski, který vede vlastní pandemické statistiky.

Chyba skončila vyhazovy v úřadu hlavního hygienika a změnil se i systém dat. Nově povinnost spadla přímo na laboratoře, na začátku ale data do evidence zapisovala jen část z nich, a stát tak podle listu Gazeta Wyborcza ztratil přehled o tisících nakažených.

Morawiecki ohlásil už druhé vítězství

Lidé s příznaky se navíc přestali hlásit lékařům, a klesl tak počet vykonaných testů. Od začátku listopadu pak počet lidí v karanténě klesl z půl milionu na 200 tisíc. „Data nelžou. Podívejte se, prosím, na graf. Vyhráváme nad epidemií!“ psal k tomu na konci listopadu premiér Morawiecki. Výhru nad pandemií už předseda vlády oznamoval na konci června, za což pak sklidil kritiku.

Vítězství se ale zatím nekoná a vládní politici teď varovali před třetí vlnou, která může znamenat pro vyčerpaný a nedostačující systém zdravotní péče katastrofu. „Vlna zabrzdila, ale na úrovni průměrně 10 tisíc nakažených denně, dokonce o něco víc,“ řekl ve čtvrtek ministr zdravotnictví. „Není vyloučené, že jsou před námi ještě těžší dny a týdny,“ dodal ministr s varováním před možností kolapsu nemocniční péče.

Reklama

Doporučované