Hlavní obsah
Online

Na Slovensko je už možné cestovat jen s antigenními testy

Tisková konference ministra zdravotnictví Jana Blatného.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Ode dneška je možné cestovat na Slovensko jen s antigenními testy. „Česko plánuje spustit tuto možnost se všemi sousedními zeměmi v polovině ledna,“ uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček.

- „Při zhoršení situace může být nezbytné přejít i do stupně číslo 5, záležet bude ale nejen na vlastním skóre, ale i na zátěži nemocnic. Ke konci roku ale bude upravena metodika hodnocení indexu rizika,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

- Rizikový index protiepidemického systému PES v Česku se dnes dostal na nejvyšší, pátý stupeň pohotovosti. Index dosáhl 76 bodů ze sta, což je spodní hranice pátého stupně. Oficiálně je PES ode dneška na čtvrtém stupni.

- Přehledná pravidla toho, co od půlnoci ze čtvrtka na pátek platí, najdete ZDE.

- Za čtvrtek přibylo 7590 nových případů koronaviru, vychází to z dat Ministerstva zdravotnictví. Celkem je v současnosti v Česku 72 781 případů nákazy, z nichž 4617 je v nemocnici.

  • Hygiena povolila kluziště na Letné

    V sobotu ráno začne fungovat veřejné venkovní kluziště na pražské Letenské pláni. Jeho otevření dnes odpoledne povolila hygienická stanice. Kvůli epidemii koronaviru bude ale nutné například omezit počet bruslařů nebo čas strávený na ledě. Kluziště bude v provozu do 7. března, vstup je zdarma. ČTK o tom dnes informoval mluvčí magistrátu Vít Hofman.

    Ledová plocha se otevře už popáté, ačkoliv letos je to kvůli covidu-19 později. Kluziště bude rozděleno na čtyři plochy oddělené mantinely. Na každé z nich bude moci být maximálně šest bruslařů a jejich pobyt na ledě bude omezen na nejvýše 30 minut. Návštěvníci budou muset dodržovat i další hygienická opatření, patří mezi ně například povinná dezinfekce rukou hned při příchodu.

  • Kampaň MZd a Úřadu vlády ke covidu-19 má být už kolem Vánoc

    Ministerstvo zdravotnictví připravuje společně s Úřadem vlády kampaň o covidu-19, která začne ještě před Vánocemi. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dnes novinářům řekl, že bude natočeno video a kampaň bude souviset i s vakcínou, která by měla do Česka dorazit možná už 26. prosince. Velká kampaň za téměř 40 milionů korun má začít v lednu.

  • Výzkum: Lidé by se více testovali, pokud by dostali kompenzace

    Jen třetina pracujících by se určitě chtěla nechat bezplatně otestovat na covid-19, pokud by byli v kontaktu s nakaženým nebo měli typické příznaky. Další třetina je spíše ochotná jít na test, zbylá třetina se testovat nechce. Ochota pracujících nechat se testovat se zvýší na 47 procent, pokud by v případě pozitivního testu a následné izolace dostali finanční příspěvek kompenzující snížení příjmů. Vyplývá to z výzkumu projektu Život během pandemie, který dnes zveřejnil jeden z autorů, sociolog Daniel Prokop.

  • Podnikatelé z programů COVID k 30. listopadu získali 36 miliard korun

    Podnikatelé ze záručních programů COVID II, III, Praha a Plus k 30. listopadu podle nově zveřejněných statistik České národní banky (ČNB) získali 35,9 miliardy korun. Banky ke stejnému datu schválily žádosti za 41 miliard korun. Čerpání v porovnání s naposledy publikovanými údaji k 15. listopadu vzrostlo o 1,7 miliardy korun, objem schválených žádostí stoupl o dvě miliardy korun. Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB), která za půjčky vyjma programu COVID Plus ručí, vyřídila všechny žádosti u programu COVID II, už dříve také u COVID Praha.

  • Petříček: Na Slovensko už jen s antigenními testy

    „Ode dneška je možné cestovat na Slovensko jen s antigenními testy. Je to taková první vlaštovka. Česko plánuje spustit tuto možnost se všemi sousedními zeměmi v polovině ledna,“ uvedl na Twitteru ministr zahraničí Tomáš Petříček.

  • Výjimku mohou dostat další dvě výstavy, na Hradě a v Plzni

    Ministerstvo kultury se zaručí za další dvě výstavy, které by mohly dostat výjimku a být i ve čtvrtém stupni protiepidemických opatření přístupné veřejnosti. Mluvčí ministerstva Michaela Lagronová dnes ČTK řekla, že jde o výstavu o Janu Amosovi Komenském, která měla v těchto dnech začít na Pražském hradě, a o výstavu středověkých děl v Západočeské galerii v Plzni, která začala minulý týden. „Za obě výstavy se zaručíme a dáme je k posouzení hygieně,“ řekla mluvčí.

  • Při testech mezi učiteli a veřejností bylo asi 5 % pozitivních

    Od 4. do 17. prosince bylo uděláno téměř 44 000 antigenních testů na covid-19 u učitelů a veřejnosti. Pozitivních bylo zhruba pět procent. Odběrová místa budou otevřena i na Štědrý den a 26. prosince, naopak 25. prosince a na Nový rok bude zavřeno. Novinářům to dnes řekl Petr Šnajdárek, který má za armádu na starosti chytrou karanténu.

  • Blatný: Očkování je dobrovolné. Každý se k němu musí objednat

    „Očkování je dobrovolné, vyžaduje a priori rozhodnutí člověka, že se chce očkovat. Pro první nemocnice je elektronický systém spuštěn k 26. nebo 27. 12., kdy má přijít první vakcína. Následně budou zapojována další centra tak, že se člověk bude moci objednat na vakcínu. Následně bude identifikován, což přinese informaci, do které skupiny patří. Nemyslím si ale, že bychom měli někoho odmítat,“ řekl v pátek ministr zdravotnictví Blatný s tím, že vakcín je podle něj objednáno dost.

  • Navrhne ministerstvo přechod na pátý stupeň PES? Experti budou jednat

    Expertní skupina ministerstva zdravotnictví bude muset řešit, zda resort při setrvale vysokém skóre protiepidemického systému PES vládě navrhne přesun do pátého stupně pohotovosti. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) to uvedl v tiskové zprávě, kterou rozeslalo ministerstvo zdravotnictví.

    Rizikové skóre PES dnes stouplo na 76 bodů ze sta a odpovídá pátému stupni rizika. Česko se ale teprve dnes z rozhodnutí vlády přesunulo ze třetího do čtvrtého stupně přísnosti opatření.

  • Blatný: Při zhoršení situace může být nezbytné přejít i do stupně 5

    „Při zhoršení situace může být nezbytné přejít i do stupně číslo 5, záležet bude ale nejen na vlastním skóre, ale i na zátěži nemocnic. Ke konci roku ale bude upravena metodika hodnocení indexu rizika,“ upozornil ministr zdravotnictví Jan Blatný.

    Nově diagnostikovaní se budou podle Blatného ke konci roku pohybovat kolem počtu 10 tisíc denně. Ředitel ÚZIS Ladislav Dušek předtím hovořil dokonce o deseti až jedenácti tisících nově nakažených.

  • Počet hospitalizovaných poroste, řekl Dušek

    V Česku kolísá počet hospitalizovaných kolem 4600 osob. „Na základě současných predikcí musíme počítat s navýšením. Průměrné denní příjmy budou kolem 300 až 350 pacientů,“ řekl v pátek ředitel ÚZIS Ladislav Dušek.

    Může se stát, že počty hospitalizovaných vyrostou až k 7 tisícům osob v rámci jednoho dne, upozornil Dušek. U intenzivní péče by pak mohlo jít o 900 až 1100 osob. Dušek zdůraznil, že v obou případech jde o rizikové scénáře.

    Podle šéfa ÚZIS také hrozí, že bude ke konci roku i 10 až 11 tisíc nově diagnostikovaných za den.

  • Čísla budou růst i příští týden, míní Dušek

    „Rosteme koeficientem 1,2. Nejsme výjimkou mezi jinými zeměmi Evropy. Všichni ale kontrolují, aby nedošlo k nekontrolovanému tlaku na zdravotnický systém,“ řekl v pátek ředitel ÚZIS Ladislav Dušek s tím, že očekává, že příští týden bude rovněž o vyšších číslech.

    Index PES se dnes navíc zvýšil na 76 bodů. Podle Duška proto nelze u žádného z regionů říci, že by bylo možné pozorovat relativně pozitivní vývoj. Ve všech se tak situace horší nebo stagnuje.

    Dušek zdůraznil, že plošné testování změní současnou statistiku. „Doufám ale, že přijde vlna nebo tsunami antigenních testů, jež změní portfolio testů. Ty vytáhnou z populace část lidí, kteří by šli na PCR, a proto se nám změní i skupina lidí diagnostikovaná PCR,“ řekl k proměnám protiepidemického systému Dušek.

    Redefinice systému by podle Duška měla být jasná do konce roku.

  • Pozitivní výsledek testu znamená „běžte domů“, apeloval Blatný

    „Jestliže máme pozitivní výsledek testu, musíme si uvědomit, že jasně znamená: běžte domů, zůstaňte v izolaci. Jestliže bychom se tímto neřídili, popíráme celý systém testování. Chceme identifikovat zejména osoby, které nemají příznaky a nevědomě rozšiřují infekci mezi ostatními,“ řekl v pátek ministr zdravotnictví Jan Blatný.

    Poté je podle Blatného třeba vyplnit sebereportovací formulář kvůli identifikaci možných kontaktů nakaženého. „Toto je způsob, jak výhledově umožnit otevření restaurací a vrátit se k normálnímu životu dříve, než bude k dispozici vakcína,“ apeloval Blatný.

    Zdůraznil, že negativní test neznamená, že se lidé nemají přestat chovat zodpovědně. Zopakoval, že je možné nechat se testovat opakovaně jednou za 5 dní.

  • Dosud bylo provedeno přes 43 tisíc antigenních testů

    Od 4. do 17. 12. bylo provedeno přes 43 822 antigenních testů. Mezi nimi je kromě dobrovolného antigenního testování zahrnuto i testování pedagogů. V pátek to řekl šéf chytré karantény Petr Šnajdárek.

    Během třetího dne dobrovolného testování je zapojeno celkem 180 odběrových center bez praktických lékařů.

    „V současné době registrujeme do 5. 1., podle rezervací je zájem asi 228 tisíc občanů ČR. Jsme asi na polovině současné kapacity,“ dodal Šnajdárek a připomněl, že se do testování dobrovolně zapojili i lékaři a ambulantní specialisté, u nichž je možné se k testu rovněž přihlásit.

  • Vakcína bude v ČR dostupná možná už 26. prosince, tvrdí ministr

    Očkovací látka proti covidu-19 by měla dorazit do ČR 26. nebo 27. prosince. Do konce roku pravděpodobně přijde víc než původně avizovaných 10 000 dávek. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) to řekl na tiskové konferenci po návštěvě Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Premiér Andrej Babiš, který byl na prohlídce s Blatným, na tiskovou konferenci nepřišel.

    „Do konce roku se první vakcíny dostanou do všech krajů v ČR,“ řekl ministr. Primárně ale podle něj budou směřovat do Prahy a Brna. Ústřední vojenská nemocnice v Praze bude schopná očkovat asi 300 lidí denně, nejdříve to budou zdravotníci. Připraveny má také venkovní vyhřívané kontejnery, kde by mohla být očkována i veřejnost. Podobnou kapacitu přislíbily také Fakultní nemocnice v Motole nebo Všeobecná fakultní nemocnice v Praze.

  • Prezident podepsal zákon o pravidlech očkování proti koronaviru

    Očkování proti koronaviru bude hrazeno z pojištění a nebude povinné. Jeho dobrovolnost a zákaz diskriminace neočkovaných lidí ale v zákoně o pravidlech pro nákup a distribuci vakcín nebudou výslovně stanoveny. Prezident Miloš Zeman dnes zákon podepsal, informoval v tiskové zprávě Hrad.

    Vakcíny zakoupí stát na základě objednávky Evropské unie, první dodávka se očekává za dva týdny. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) by první očkovací látky měly být schváleny Evropskou lékovou agenturou 21. prosince a do konce roku by se do Česka mělo dostat prvních 9 750 dávek.

  • Kapacity na antigenní testování se dále navyšují

  • Zájem o antigenní testy byl ve čtvrtek menší

    Dobrovolný antigenní test na nový typ koronaviru ve čtvrtek podstoupilo 10 587 lidí. Bylo to přibližně o 5 000 méně než ve středu, kdy se s testováním začalo. Na dnešek si termín podle údajů chytré karantény rezervovalo 19 000 lidí, uvedla na Twitteru. Do konce testování si termín podle chytré karantény rezervovalo 223 500 lidí. Konec dobrovolného antigenního testování je naplánován na 15. ledna.

    Na bezplatný antigenní test na nemoc covid-19 mají od středy nárok všichni klienti zdravotních pojišťoven, a to jednou za pět dní. Původně ministerstvo plánovalo, že testování začne v pátek 18. prosince, nakonec vláda spuštění o dva dny uspíšila. Už od 4. prosince se mohli nechat testovat učitelé, zájem ale nebyl velký.

  • Ve FN Brno se testovalo i nad kapacity, píše nemocnice na Twitteru

Reklama

Hlavní zprávy