Hlavní obsah
Online

Proč je Česko mírnější než Evropa? Podle Blatného na tom nejsme tak zle

Tisková konference po jednání vlády.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Vláda ve čtvrtek ráno na mimořádném jednání schválila žádost o prodloužení nouzového stavu o 30 dní, se kterou předstoupí před Poslaneckou sněmovnu v úterý. Bez prodloužení skončí nouzový stav, který umožňuje vymáhat opatření proti šíření koronaviru, k 23. prosinci.

- Půlnoční mše na Štědrý večer se budou moci za zpřísněných opatření konat. Umožněno bude také nakupování na Štědrý den dopoledne. Výjimku ze zákazu vycházení na silvestra ale vláda neplánuje.

- Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného si Česko může dovolit mírnější opatření, než jaká přijala řada evropských států. Nemocnice podle něj nebyly extrémně zatížené a nárůst je pozvolnější než v jiných zemích.

- Ve středu laboratoře odhalily přes osm tisíc nových případů koronaviru. Rizikový index PES se drží na 71. Počet mrtvých od začátku epidemie překročil 10 tisíc.

Dění jsme sledovali i ve středu:

  • Blatný: Odměny za druhou vlnu by mohly být v prvním čtvrtletí

    Odměny za druhou vlnu covidu-19 by mohli zdravotníci dostat v prvním čtvrtletí příštího roku. Při dnešních sněmovních interpelacích to uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na dotazy poslance ODS Petra Bendla. Konkrétní výše odměn podle ministra nyní není známa. Zdravotníci v nemocnicích akutní a lůžkové péče dostali za období od března do května 75 000 korun, pokud mají celý úvazek. Ostatním pracovníkům náležela odměna 30 000 korun. Tam, kde nemocnice nevyplatily zdravotníkům odměny dříve, dostali je z příspěvku státu k říjnové výplatě.

  • Městská nemocnice Ostrava otevře další covidovou jednotku

    Městská nemocnice Ostrava od pátku otevře další covidovou stanici. Nemocnice tak znovu reaguje na zhoršující se epidemickou situaci a zrychlené přibývání pozitivních pacientů s onemocněním covid-19. Na covidovou jednotku přemění Chirurgii E, a dohromady tak bude mít k dispozici pro pacienty s koronavirem 88 standardních a deset intenzivních lůžek.

  • Učená společnost i infektologové podporují očkování proti covidu

    Rada Učené společnosti i lékaři infektologové podporují očkování proti covidu-19, podobně se už vyjádřili zástupci lékařských fakult. Podle odborníků je vakcína jedinou cestou k normálu a ukončení epidemie. Podle iniciativy KoroNERV musí vláda urychleně zveřejnit detaily očkovací strategie, protože zůstává mnoho nezodpovězených otázek. Prvních několik tisíc dávek by mohlo být do ČR dodáno zhruba za deset dní. Podmínkou je schválení očkovací látky firmy Pfizer Evropskou agenturou pro lékové přípravky (EMA).

  • MPO postoupilo k proplacení 68 procent žádostí na ošetřovné pro OSVČ

    Ministerstvo průmyslu a obchodu postoupilo k proplacení 68 procent přijatých žádostí na ošetřovné pro osoby samostatně výdělečně činné za říjen. Objem těchto žádostí činí 95,5 milionu korun. Celkem ministerstvo eviduje 24 137 žádostí.

  • Mapa: Data z obcí mluví jasně. Epidemie se u nás znovu rozjíždí

    Seznam Zprávy získaly poslední data za všechny obce České republiky. Ta ukazují, kde nejvíce přibývá nově zjištěných osob s koronavirem. Mapy vycházejí z oficiálních dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

  • OSVČ budou mít nárok na kompenzační bonus i na Antivirus

    Živnostníci s nárokem na takzvaný kompenzační bonus budou smět dostávat peníze i z programu Antivirus, podobně jako při jarní vlně epidemie koronaviru. Spolu s bonusem budou moct případně čerpat i peníze z programů COVID Nájemné nebo Ošetřovné pro osoby samostatně výdělečně činné. Prezident Miloš Zeman dnes podepsal novelu zákona o spotřebních daních, do kterého Senát změnu vložil. Novela zároveň do budoucna osvobozuje pivovary od spotřební daně z vylitého nebo jim vráceného piva.

  • Nemocnice Zlínského kraje přidávají lůžka, ruší plánované operace

    Nemocnice Zlínského kraje znovu odkládají plánované operace, obnovují také covidová centra. Hospitalizovaných s koronavirem opět přibývá, ve čtyřech krajských nemocnicích je jich dnes 298. Ve srovnání se situací před dvěma týdny vzrostl počet pacientů s koronavirem na lůžkových stanicích téměř o 40 procent, sdělil dnes ČTK předseda představenstev Nemocnic Zlínského kraje a ředitel Krajské nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně Radomír Maráček.

  • Vláda upravila pravidla pro nakupování

    Od pátku bude znovu platit zákaz nočního vycházení, zavřou se restaurace, hotely, vnitřní sportoviště a bazény, zatímco obchody a služby se ani ve čtvrtém stupni zavírat tentokrát nebudou. Nové opatření ale současně zavádí omezení volného pohybu přes den, mezi výjimkami uvádí cesty nutné k obstarávání základních životních potřeb. Blatný řekl, že kabinet opatření upravil, aby umožňovalo cesty do jakýchkoliv obchodů. „Aby nikdo nemohl toto omezení vykládat dvojím způsobem. Cílem není omezit nakupování v určitých druzích obchodů,“ uvedl.

  • O testy v Brně je velký zájem

    O antigenní testy na koronavirus je v Brně velký zájem. Největší odběrové místo ve fakultní nemocnici v Bohunicích ve středu otestovalo 556 lidí. „Z toho 51 bylo pozitivních,“ uvedla mluvčí FN Brno Veronika Plachá. Vzorky kvůli větší přesnosti vyhodnocují laboratoře. Jak se ve čtvrtek přesvědčil reportér Seznam Zpráv, avizované vyhodnocení do dvou hodin se zdržuje. Výsledky nedorazily ani po třech hodinách. „Moc se omlouváme, máme toho hrozně moc. Někteří ještě nemají výsledky ze včerejška,“ uvedl pracovník odběrového místa. Termíny jsou ve FN Brno plné do 25. prosince.

  • Opoziční tým: Uzavření fitness center je nelogické

    Opoziční expertní tým ODS, KDU-ČSL a TOP 09 považuje opětovné uzavření fitness center za nelogické. Požaduje po ministru zdravotnictví Janu Blatném (za ANO), aby zveřejnil index rizikovosti. Takzvaný anticovid tým to uvedl v dnešní tiskové zprávě. Fitness centra se znovu zavřou v pátek po přechodu České republiky do přísnějšího čtvrtého stupně protiepidemického systému PES.

  • Výrazně klesl prodej lihovin

    Za letošních prvních deset měsíců klesl prodej lihovin meziročně o 38 procent. Důvodem je zavření restaurací a hotelů a odliv zahraničních turistů a dělníků. V tiskové zprávě to uvedla Unie výrobců a dovozců lihovin ČR. Tržby za prodej lihovin v gastronomii přímo v podnicích se vlivem karanténních opatření snížily do konce září o 2,2 miliardy Kč, stát vybral na spotřební dani zhruba o 240 milionů korun méně než loni.

  • Autoškoly zůstávají i po pátečním zpřísnění otevřené

  • Poslanci se mohou otestovat přímo ve Sněmovně

    Ve Sněmovně ve čtvrtek začalo dobrovolné testování antigenními testy na nemoc covid-19. Informoval o tom server Blesk Zprávy. Testování zajišťuje lékař z Ústřední vojenské nemocnice a jde o službu zatím jen pro poslance. Plošné dobrovolné antigenní testování začalo v Česku ve středu.

  • Jak se bez internetu objednat na test?

    Lidem bez přístupu pomůže s objednáním na antigenní test linka 1221. „Po zahájení hovoru potvrďte volbu č. 1 - Antigenní testování. Operátor vás pak objedná na antigenní testování v nejbližším testovacím centru,“ radí Ministerstvo zdravotnictví.

  • Blatný: Mírnější opatření než Evropa si můžeme dovolit

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný odpovídal na otázku, proč je Česko v řadě případů mírnější než jiné evropské země – například nechává otevřené obchody. „Proč jsme mírnější než ostatní země? Zatím si to můžeme dovolit proto, že zátěž nemocnic nebyla extrémní. U nás je nárůst pozvolnější, v nemocnicích dokonce pozvolnější než nárůst v populaci,“ reagoval ministr.

  • Blatný: Vakcínu nebude možné si vybrat

    Typ vakcíny proti covidu-19 si podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) nebude možné vybírat. Důvody jsou technické, nebude narušeno zákonem dané právo na volbu péče. Na možný rozpor se zákonem o zdravotních službách upozornil například odborník na zdravotnické právo Ondřej Dostál. „Není dotčeno právo jedince být informován o vakcíně, případně ji odmítnout,“ zdůraznil ministr.

  • Blatný nevyloučil návrat do 5. stupně

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný nemůže vyloučit, že pokud se bude trend dále zhoršovat, bude muset navrhnout přechod do 5. stupně rizika. Cílem je podle něj včas detekovat nemocné a zabránit populačnímu šíření během Vánoc, které by mohlo zatížit nemocnice. „Pokud se nám to nepodaří zachytit, můžeme se dostat do situace, která byla srovnatelná se začátkem listopadu,“ varoval Blatný.

  • Blatný: O výjimce na silvestra jsme neuvažovali

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný odmítá výjimku ze zákazu vycházení na silvestra. „O výjimce na silvestra jsme neuvažovali, moc bych se přimlouval za to, abychom se tentokrát těšili na další rok zodpovědně,“ uvedl Blatný. Srovnání silvestrovských oslav s půlnoční mší podle něj neobstojí. „To je duchovní potřeba, která je v tomto svátku výjimečná v životě věřících. Doma si mši neodsloužíte,“ dodal Blatný.

  • Havlíček varuje hotely před obcházením pravidel

    V horských centrech se začínají množit nabídky hotelů, aby se tam lidé registrovali nikoli jako turisté, ale v rámci služební cesty. „To je špatně, je to porušení usnesení a bude se to kontrolovat. Vzniká nekalá konkurence. Kromě finančních postihů za nedodržení vládního nařízení je jasné, že tyto firmy nebudou moci čerpat kompenzace. Důrazně varujeme před tím, aby se to nezneužívalo,“ uvedl ministr průmyslu Karel Havlíček.

Reklama

Hlavní zprávy