Hlavní obsah

Polská tajná služba kvůli špionáži zatkla pracovníka firmy Huawei

V Polsku byli zadrženi dva lidé pro podezření ze špionáže.Video: Šimon Trantina, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Polská civilní kontrarozvědka (ABW) zadržela jednoho Poláka a jednoho Číňana a obvinila je ze špionáže pro čínské tajné služby. V případě čínského občana jde o jednoho z ředitelů polské pobočky čínského telekomunikačního koncernu Huawei, informuje na svých internetových stránkách Polská televize (TVP). Zatčený Polák je někdejší vysoce postavený důstojník ABW. Ke špionáži, za kterou jim v Polsku hrozí až deset let vězení, se ani jeden ze zadržených nepřiznal.

Článek

TVP informovala, že příslušníci ABW v pátek prohledali kancelář Huawei. V předchozích dnech si dokumenty, které jim mohou posloužit jako důkazy proti zadrženým, odnesli z Úřadu pro elektronickou komunikaci a z telekomunikační firmy Orange, kde dosud pracoval zadržený Polák Piotr D.

Kvůli zadržení Číňana, který podle TVP působil na pozici ředitele prodeje firmy Huawei, na polské ministerstvo zahraničí přišel zástupce čínského velvyslance. Žádal, aby zástupci ambasády mohli čínskému občanovi poskytnout pomoc. Muž jménem Wej-ťing W. vystudoval na Pekingské univerzitě zahraničních studií, odkud prý pochází řada vysoce postavených činitelů čínské diplomacie i tajných služeb. Oficiálně byl jeho hlavním úkolem v Polsku prodej výrobků Huawei veřejnému sektoru.

Nejde o první případ zatčeného pracovníka Huawei v poslední době. Kanadská policie 1. prosince zatkla ve Vancouveru finanční ředitelku a dceru zakladatele výrobce chytrých telefonů Meng Wan-čou.

Reklama

Související témata:

Doporučované