Hlavní obsah

Polská vítězka Eurovize, Kotlebovy trable a úspěch rakouských lidovců

Foto: Seznam Zprávy

Přinášíme nový přehled středoevropských událostí, které nás zaujaly.

Reklama

Přinášíme redakční výběr víkendových událostí a pondělního dění ve střední Evropě z 25. listopadu.

Článek

Loupež století?

Kolem pondělního poledne se objevila zpráva o vykradení drážďanské klenotnice Grünes Gewölbe (Zelená klenba). Deník Bild píše, že ukradené šperky a předměty mají hodnotu miliardy euro. Vývoj sledujeme v samostatném článku.

Budoucnosti MiGů v Polsku

Po sérii nehod, z nichž poslední se stala letos v březnu, zůstalo 29 polských letounů MiG 29 sovětské výroby na zemi na základnách v Mińsku Mazowieckém a Malborku. Polským pilotům a instruktorům přitom během devíti měsíců bez létání vypršela licence. Podle nedělního vyjádření prezidentské kanceláře byly šance na opětovné vzlétnutí MiGů bídné, po pondělním jednání s ministrem obrany ale letectvo oznámilo, že se obnoví výcvik na pěti strojích. Dalších 12 jich má být k dispozici po kontrolních letech. Obnovení výcviku pilotů bude podle letectva trvat půl roku.

Polské letectvo má teď celkem 66 bojeschopných stíhaček: 48 amerických F-16 a 18 sovětských Su-22. V budoucnu by vzdušné síly měly posílit o 32 moderních amerických stíhaček F-35. Varšavu by mohly vyjít zhruba na 153 miliard korun.

Rumunsko volilo Evropu

Do pondělního přehledu výjimečně zařazujeme i dění v Rumunsku. Nedělní prezidentské volby tam vyhrál Klaus Iohannis, kterému se s přehledem podařilo porazit sesazenou premiérku Vioricu Dancilaovou. Iohannis chce být ve svém druhém volebním období zárukou právního státu a proevropského kurzu země. Podrobněji zde.

Kotleba vysvětloval hákový kříž

Na bouřlivou debatu došlo v neděli na Markíze mezi moderátorem a předsedou extremistické strany Naše Slovensko Marianem Kotlebou. Krajně pravicový politik musel vysvětlovat svůj vztah k Slovenskému národnímu povstání i problémy svých spolustraníků se zákonem: obvinění z vraždy, rasistický útok nebo hákový kříž, který si nechal na hrudník vytetovat okresní předseda kotlebovců. Fašizujícího uskupení se týká i průzkum agentury Focus, podle kterého dvě třetiny Slováků odmítají vládu s podílem Kotlebovy strany. Proti je i 60 procent voličů Smeru Roberta Fica.

Volby ve Štýrsku ovládli lidovci. Sociální demokraté a Svobodní propadli

Nedělní hlasování do zemského sněmu v rakouské spolkové zemi Štýrsko jasně vyhráli lidovci Sebastiana Kurze. Získali 36 procent hlasů a skoro o 8 procentních bodů vylepšili svůj výsledek z roku 2015.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Předsedkyně rakouských sociálních demokratů Pamela Rendiová-Wagnerová.

Sociální demokraté s necelými 23 procenty nesplnili očekávání. Předsedkyně strany Pamela Rendiová-Wagnerová se tak podle Der Standardu dostává pod tlak. Deník Kurier má dojem, že tentokrát mají zemské volby přesah a dá se z nic ledacos vyčíst i pro spolkovou politiku. Velkým poraženým je zcela jednoznačně Strana Svobodných, která se ve své někdejší baště propadla o 10 procent. Podle partajního předsedy Norberta Hofera voliči FPÖ ještě vytrestali za aféru Ibiza.

Přehled středoevropského dění z 22. listopadu

V Německu stoupá počet útoků ze strany současných nebo bývalých partnerů

V roce 2018 přišlo o život rukou současného nebo bývalého partnera 122 lidí. Celkem policie za rok registruje 114 000 případů domácího násilí, nebezpečných výhrůžek nebo nátlaku, kde se oběťmi staly ženy. Ministryně pro záležitosti rodiny Franziska Giffeyová z SPD označila lehce rostoucí čísla oproti předchozímu období za alarmující. Z údajů Spolkového kriminálního úřadu vyplývá, že je v Německu v průměru každou hodinu v partnerském vztahu nebezpečně zraněna jedna žena.

Polský úspěch

Reprezentantka Polska vyhrála na domácí půdě dětskou Eurovizi. Polská zpěvačka uspěla v hudební soutěži pro děti od 8 do 15 let už podruhé. Loni vyhrála třináctiletá Roksana Węgielová, letos dvanáctiletá Viki Gáborová s polsko-anglickou písní Superhero. Znamená to, že příští rok se soutěž uskuteční znovu v Polsku. Letos se zpívalo v Aréně Gliwice.

Miliony za návštěvu Erdogana

Nedávnou státní návštěvu tureckého prezidenta Recepa Tayypa Erdogana v Budapešti poznamenal dopravní chaos. Způsobily ho četné uzavírky a omezení v centru města. Teď díky interpelaci opoziční poslankyně ze strany Momentum vyšlo najevo, že bezpečnostní opatření stála v přepočtu přes 5 milionů korun.

Reklama

Doporučované