Hlavní obsah

Polská zoo slaví narození vzácného medvídka kuskuse

Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Zoologická zahrada ve Vratislavi na jihozápadě Polska má nový přírůstek. Malý medvídek kuskus je podle ní prvním případem narození tohoto vzácného vačnatce v zajetí.

Článek

Podle mluvčí vratislavské zoo Joanny Kijové si ošetřovatelé povšimli „pohybu a malého” ve vaku samice již v březnu. Mládě medvěda kuskuse ale převážnou většinu svého vývoje tráví právě takto skryté. K průzkumu okolního prostředí se odváží pouze občas a spíše až po několika týdnech i měsících.

Matka se podle Kijové o své mládě stará velmi dobře. Otec je zatím držen v izolaci a výběh s novorozencem stále ještě není přístupný veřejnosti. Chovatelé jsou v tomto ohledu stejně zdrženliví jako s výběrem jména.

Kuskusové pochází z indonéského ostrova Sulawesi a ví se toho o nich jenom málo. Středně velicí vačnatci žijí na stromech, jsou silní až zavalití, mají dlouhý, hustě ochlupený ocas a jsou všežravci. Medvěd kuskus je na Červeném seznamu ohrožených druhů.

Existuje pouze třináct exemplářů medvěda kuskuse a polská Vratislav je jednou ze čtyř zoologických zahrad na celém světě, které tento vzácný druh schraňují. Zároveň je ale také jedinou zoo s mládětem narozeným v zajetí.

Reklama

Doporučované