Hlavní obsah

Polsko čeká těsný souboj o prezidenta. Kampaň je plná špíny

Foto: Profimedia.cz

Rafałem Trzaskowski versus Andrzej Duda. Tak bude vypadat nedělní klání.

Reklama

V neděli se v Polsku rozhodne o nové hlavě státu. Zatím velmi těsný souboj probíhá mezi dosavadním prezidentem Andrzejem Dudou a varšavským primátorem Rafałem Trzaskowským. A kampaň je vyostřená.

Článek

45,3 % pro Trzaskowského, 44,4 % pro Dudu. Tak vypadají aktuální předvolební průzkumy agentury IBRiS. Jedná se o výsledek, který je v rozmezí statistické chyby. Jasné tak je, že nedělní souboj o polské prezidentské křeslo bude takřka infarktový.

Pár dní před volbami se měla uskutečnit televizní debata obou rivalů. Oba kandidáti opravdu vystoupili, v jednom čase, ovšem každý v jiné televizi. Vládní televize TVP vysílala odpovědi prezidenta Dudy. Trzaskowski zorganizoval „Prezidentskou arénu“ v Lešně.

V médiích po debatách nejvíce rezonoval Dudův výrok týkající se očkování. „Pokud jde o očkování, vůbec nejsem příznivcem jakéhokoliv povinného očkování, řeknu vám otevřeně: Nikdy jsem se neočkoval proti chřipce,“ řekl současný prezident v TVP. Na svém Twitteru ale Duda argumentoval tím, že média jeho slova překrucují.

A právě souboj na úrovni polské mediální scény se zdá být velmi výrazným. Televize TVP je podle kritiků ovládaná vládní stranou PiS a „nadržuje“ prezidentu Dudovi. Důkazem je i čtvrteční hlavní zpravodajská relace, kde Dudova oponenta, varšavského primátora, „rámovala“ k jeho pozitivnímu vztahu k židovské komunitě. Jejich otázka zněla, zda Trzaskowski „naplní židovské požadavky“. Naráží na dlouho diskutované téma amerického zákona o židovských reparacích z minulého roku. Jedná se o odškodnění za zkonfiskovaný majetek během holokaustu. Státní televize se proto ptá, zda varšavský primátor bude podobný zákon prosazovat i v Polsku. Což velmi negativně rezonuje v určité části polské společnosti.

Duda zvolil ještě jiný strategický úhel, jak diskreditovat určitá polská média. Začal útočit na média ze skupiny, která vlastní švýcarský Ringier a německý Axel Springer. „Chce Axel Springer, s německými kořeny, který vlastní noviny Fakt, ovlivnit polské prezidentské volby? Chtějí Němci volit polského prezidenta?“ ptal se Andrzej Duda minulý pátek.

Ostrou reakci vyvolala titulní strana bulvárního deníku Fakt, která otázkou „Pane prezidente, jak jste mohl omilostnit někoho takového?“ připomněla velmi kontroverzní udělení milosti pachateli sexuálního zneužívání nezletilého dítěte. Hlavní titulek vydání nesl slova „Držel dceru, bil ji po tváři a strkal jí ruku do rozkroku“.

Letošní prezidentské klání je důkazem hluboké politické polarizace v Polsku. Duda se snaží bojovat s konzervativními tématy, jako je kritika LGBT komunity. Ještě tento týden v pondělí stihl schválit a poslat do Sejmu návrh ústavních změn. Ty zakazují adopci dětí páry stejného pohlaví. Jeho oponent Trzaskowski však s tímto konkrétním návrhem souhlasí.

Obecně se ale Dudův soupeř přímé odpovědi na téma LGBT komunity v Polsku vyhýbá. Občanská platforma, za kterou Trzaskowski na prezidenta kandiduje, je však o mnoho liberálnější než vládní Právo a spravedlnost, tedy „domácí stáj“ Andrzeje Dudy.

Reklama

Související témata:

Doporučované