Hlavní obsah

Polsko chystá invazi do Běloruska, píše ruská propaganda

Foto: Ministerstwo obrony narodowej/Flickr

Polský prezident Andrzej Duda (ilustrační foto).

Reklama

Státní převrat a dokonce vojenská invaze do Běloruska. To všechno má podle ruských propagandistických webů plánovat Varšava. Sám diktátor Alexandr Lukašenko označil už před týdnem za organizátora protestů i Čechy.

Článek

„Ruská propaganda využívá současnou situaci v Bělorusku k propagaci protipolské rétoriky. Cílem je obviňování Polska ze zasahování do vnitřních záležitostí Běloruska a dokonce o připravování invaze,“ napsal už minulý týden mluvčí polského ministra, který koordinuje tajné služby.

Příběh o domnělé polské invazi je součástí výkladu ruských propagandistických kanálů. Ty v souvislosti s běloruskou revolucí šíří dezinformace o připravované intervenci států NATO z území Polska nebo Litvy.

Ostatně o tom, že se u běloruské východní hranice hromadí vojska, mluvil i autoritář Alexandr Lukašenko při svém nedělním obranném projevu před podporovateli. „Tanky a letadla jsou 15 minut letu od našich hranic,“ prohlásil diktátor. Mluvčí NATO Lukašenkovo tvrzení odmítla.

„Imperiální plán Polska“

Polská televize TVN upozorňuje také na ruské články, které považují dění v Bělorusku za část „imperiálního plánu Polska“. Běloruskou mládež měly ovlivnit polské školy. Varšava má prý s podporou Washingtonu v plánu uznat Cichanouskou exilovou prezidentkou.

Reportér britské BBC v Moskvě na Twitteru upozornil na výklad ruské státní televize Россия 1. Ta odkazovala k „barevným revolucím“ (v Gruzii a na Ukrajině) a moderátor pak s mapou Polsko-litevské unie z roku 1619 v zádech mluvil o „polských snech o dominanci v regionu“.

Čtený ruský kanál Niezygar, který je propojený s Kremlem, v aplikaci Telegram šířil falešný citát polského prezidenta Andrzeje Dudy. „Jsme připraveni vzít pod svá křídla ty oblasti (Běloruska), které dříve patřily k republice,“ měl podle Niezygaru prohlásit Duda.

Polská vojska by podle falešného citátu měla vstoupit do běloruských regionů Hrodna a Brest s polskou menšinou na východě a ustanovit v nich polský protektorát.

Informaci záhy vyvrátil náměstek polského ministra zahraničních věcí Marcin Przydacz. „Prezident Duda tohle nikdy neřekl. (…) Polsko, na rozdíl od jedné země v regionu, respektuje teritoriální integritu svých sousedů,“ napsal diplomat. Kanál Niezygar sleduje na 350 000 lidí. Stejné médium už na konci července Lukašenka pohřbilo, když napsalo, že běloruský prezident utrpěl mrtvici.

Články o „polské invazi“ nebo plánování ozbrojeného svržení Lukašenka se objevily i na dalších serverech. Například dezinformační web Rubaltic z Kaliningradu publikoval článek s titulkem Polsko otevřeně řídí převrat v Bělorusku. Ruská agentura Nový den pak vydala zprávu Bělorusko jako imperiální projekt Polska: s Cichanouskou se bude snažit vyhnat prezidenta. Druhý text tvrdí, že v Bělorusku operují polské a litevské speciální jednotky.

Vojenské cvičení u západních hranic

Za organizátora protestů označil Polsko spolu s Českem a Velkou Británií už minulé pondělí sám Lukašenko. „Zaznamenali jsme volání ze zahraničí. Byly to hovory z Polska, Velké Británie a České republiky. Řídily naše, omluvte mě, ovce. Nerozumí tomu, co dělají, a už se nechají ovládat,“ prohlásil diktátor.

Lukašenko o víkendu vydal rozkaz k vojenskému cvičení u hranic s Litvou a Polskem. Manévry mají trvat čtyři dny a proběhnou mimo jiné blízko stavby první běloruské jaderné elektrárny Astravěc. Kromě cvičení se v zemi přesouvají k západní hranici i vojenské jednotky z východu země. Případnou vojenskou pomoc Lukašenkově režimu přislíbil o víkendu ruský prezident Vladimir Putin.

Litevský ministr zahraničních věcí Linas Linkevičius v pondělí označil případnou „ruskou vojenskou pomoc“ Lukašenkovi za neospravedlnitelnou invazi. Polský prezident Duda zase v pondělí telefonicky řešil bezpečnost v regionu s prezidenty Litvy, Lotyšska a Estonska. „Naše čtyři státy jsou připraveny k podpoře politického procesu, který bude naplňovat svobodnou vůli běloruského národa,“ napsal Duda. Jeho země také bedlivě sleduje vývoj na společných hranicích s Běloruskem.

Reklama

Doporučované