Hlavní obsah

Polský prezident blahopřál k medaili až po tlaku. Kvůli LGBT, spekulují média

Foto: Profimedia.cz

Polský prezident Andrzej Duda.

Reklama

Prezident Andrzej Duda si dal s gratulací ženskému veslařskému týmu, který ve středu získal polskou první olympijskou medaili, na čas. Za zdržením může stát polská kampaň proti tomu, co prezident nazývá jako „LGBT ideologie“.

Článek

Polský prezident většinou vyjadřuje své gratulace k úspěchům polských sportovců velmi pohotově. Jeho zpožděná reakce na stříbrnou medaili, kterou v Tokiu ve středu získaly polské veslařky, tak vyvolala mnohé otázky. Informoval o tom server Politico.

Na absenci Dudových gratulací reagovala polská média i politická opozice. Po dni rostoucího tlaku z jejich strany prezident Duda polskému týmu přeci jen své blahopřání vyjádřil.

Podle mnohých mohla jeho zdrženlivost souviset s tím, že jedna z veslařek, Katarzyna Zillmannová, v minulosti otevřeně přiznala svou lesbickou orientaci. Ve středečním emotivním rozhovoru pro státem ovládanou televizi TVP veslařka děkovala své přítelkyni.

Ve čtvrtek prezident Duda na svém twitterovém účtu zdůraznil, že podporuje všechny polské olympioniky a respektuje všechny, kteří tvrdě trénují, aby mohli reprezentovat Polsko.

Veslařkám pogratuloval také premiér Mateusz Morawiecki, a to navzdory tomu, že někteří členové vládnoucí krajně pravicové koalice vedené stranou Právo a spravedlnost často osoby patřící ke komunitě LGBTQ+ verbálně napadají. Gratuluji fantastickým polským veslařkám, uvedl Morawiecki ne svém facebookovém účtu den po jejich vítězství.

Kampaň proti tomu, co nazývá jako „LGBT ideologii“, zahájil Andrzej Duda během loňské volební kampaně s cílem získat si tradiční voliče. Mezi jeden z jeho nejtřaskavějších výroků patří ten, ve kterém tvrdí, že podporování LGBT práv je ještě destruktivnější ideologií než komunismus, se kterým Poláci bojovali čtyřicet let.

Polsko se stalo jednou z evropských zemí, které jsou ke gayům a lesbám nejméně tolerantní. Vyplývá to z letošního průzkumu s názvem Duhová Evropa, který provádí ILGA-Europe, bruselská nevládní organizace na podporu práv LGBT osob.

Reklama

Doporučované