Hlavní obsah

Referendum o „ochraně dětí“. Maďarsko má rozhodnout o anti-LGBT zákonu

Foto: ČTK

Maďarský premiér Viktor Orbán.

Reklama

Maďarský premiér ohlásil vypsání referenda o „ochraně dětí“. Skrývá se za ním hlasování o zákonu, který zakazuje zobrazování LGBT+ komunity mladším 18 let. Legislativu kritizuje Evropská komise i lidskoprávní aktivisté.

Článek

„Brusel v posledních týdnech jasně zaútočil na Maďarsko kvůli jeho zákonům na ochranu dětí. Maďarské zákony nedovolují sexuální propagandu ve školkách, školách, v televizi a v reklamách,“ uvedl Orbán ve videu na Facebooku. „Budoucnost našich dětí je v sázce, a tak nemůžeme ustoupit,“ zdůraznil premiér ve středu podle agentury Reuters.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Orbán tak reaguje na kroky Evropské komise, která ke konci minulého týdne zahájila s Maďarskem a Polskem řízení kvůli obavám z porušování práv menšin.

V případě Maďarska kritizuje Komise mimo jiné nedávno přijatý zákon o vzdělávání a ochraně dětí, který mimo jiné ukončil osvětu týkající se sexuálních menšin v maďarských školách – ať už jde o homosexualitu nebo třeba změnu pohlaví.

Stejně tak legislativa zakazuje zobrazení jiné než heterosexuální orientace v reklamách, jež cílí na děti. Zákon taktéž postihuje pedofilii – nejen zástupci institucí EU, ale i mnozí představitelé členských států zkritizovali, jakým způsobem legislativa staví homosexualitu na stejnou úroveň s pedofilií.

„V sázce je budoucnost našich dětí“

Maďarský premiér ve facebookovém postu zkritizoval poměry, které panují v západní Evropě. „LGBT aktivisté tam chodí přímo do školek a škol, aby se podíleli na sexuální výchově. Chtějí, aby to bylo možné i u nás. Bruselští byrokraté proto vyhrožují a zneužívají svoji moc,“ prohlásil předseda vlády.

Oznámení o referendu Orbán zveřejnil jen tři dny před budapešťským Pochodem hrdosti, jenž v sobotu zakončí měsíční Budapest Pride.

Termín konání referenda zatím Orgán nespecifikoval, podoba hlasování je ovšem už jasná. Referendum se má skládat z pěti otázek a premiér, který se vykresluje jako obránce křesťanských hodnot, důrazně vyzval maďarský lid, aby v něm vyjádřil své „ne“.

Foto: Profimedia.cz

Amsterdamský protest na podporu LGBT+ komunity v Maďarsku.

Mezi otázkami, jež se v referendu objeví, je i dotaz na podporu sexuálního vzdělávání ve výchovných institucích bez svolení rodičů. Taktéž i dostupnost zákroků, jež by vedly ke změně pohlaví nezletilých dětí.

Poslechněte si reportážový díl podcastu Checkpoint z Budapešti:

Orbán připomněl i hlasování o povinných kvótách na migranty, jež se konalo v roce 2016 a v němž se Maďaři vyjádřili proti. Britský list The Guardian nicméně připomněl, že referendum tehdy nedosáhlo závazné nejméně padesátiprocentní účasti.

„V sázce je budoucnost našich dětí, nemůžeme Bruselu ustoupit,“ dodal Orbán ve videu.

Ostuda po kauze Pegasus

Vypsání referenda ohlásil Orbán v době, kdy maďarská vláda v posledních dnech čelí hlasité kritice spojené s kauzou Pegasus. Někteří Orbánovi kritici tvrdí, že je referendum pouze zastírací manévr, který má odvrátit pozornost od aféry se špehováním. Tedy projektem 17 světových médií, který odhalil zneužití izraelského špionážního softwaru stejného jména, jehož klienty bylo nejméně deset států. Včetně Maďarska.

Na seznamu telefonních čísel, jež mohly být infikovány spywarem, se objevilo i několik maďarských novinářů. Evropská unie potenciální špehování zástupců maďarských médií i kritiků Orbánovy vlády odsoudila, píše server EU Observer.

Kabinet nicméně popřel, že by k takovému sledování kdy došlo. „Vláda nemá povědomí o takovémto typu sběru dat,“ uvedl podle France 24 maďarský ministr zahraničí Peter Szijjarto s tím, že tajné služby služeb softwaru Pegasus „žádným způsobem nevyužily“.

Kauza v Maďarsku nicméně zarezonovala – zemi čekají v příštím roce důležité parlamentní volby. Budapešťský starosta Gergely Karácsony – opozičník, který chce kandidovat proti Orbánovi – uvedl, že výsledky projektu znamenají pro Maďarsko ostudu.

Reklama

Doporučované